Hlavní obsah

Schůzka USA, Izraele a Palestinců asi nic nepřinese

JERUZALÉM

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, izraelský premiér Ehud Olmert a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás začali v pondělí dopoledne v jeruzalémském Hotelu krále Ddavida jednat o řešení situace na Blízkém východě. Riceová chce obnovit jednání o míru, naděje však jsou malé, palestinský Hamás dál nemíní uznat Izrael.

Článek

Riceová už před příjezdem do Izraele připustila, že velká koalice palestinských hnutí Hamás a Fatah "očividně zkomplikovala" vyhlídky trojstranného jednání, zamýšleného jako začátek obnovených snah Washingtonu zprostředkovat mírovou dohodu. Hamás, který nadále nemní uznat Izrael, naznačil, že jakékoli rozhovory zprostředkované USA jsou zbytečné.

Izraelský premiér Ehud Olmert už oznámil, že Izrael bude bojkotovat jakoukoli palestinskou vládu, která neuzná Izrael a nesplní tak podmínky USA, EU, Ruska a OSN. [celá zpráva] "Palestinská vláda, která tyto podmínky nesplní, nemůže počítat s uznáním a spoluprací," řekl Olmert s tím, že v tomto má Izrael zcela shodné stanovisko s USA. Podle něj s bojkotem souhlasí i americký prezident Bush.

Palestinské hnutí Hamás, které loni vyhrálo volby, sice podepsalo dohodu s umírněným hnutím Fatah o vytvoření společné koaliční vlády, uznání Izraele však nadále odmítá. [celá zpráva] Dosavadní premiér Haníja má pět týdnů na to, aby sestavil nový kabinet národní jednoty a prosadil ho v parlamentu, kde má jeho hnutí Hamás většinu

Riceová se přesto snažila připravit schůzku. V neděli se sešla jak s Olmertem tak s Abbásem, se kterým jednala dvě hodiny v Ramalláhu. Podle Abbáse by se na vrcholné schůzce mělo jednat i o možnosti obnovení palestinsko-izraelských mírových rozhovorů. Abbás o víkendu prohlásil, že na třístranném setkání bude apelovat na Američany a Izraelce, aby dali nové palestinské vládě šanci. Podle Riceové však zatím nic nenaznačuje tomu, že by vznikající palestinská vláda splňovala podmínky k uznání ze strany Washingtonu.

Nejvyšší reprezentanti Palestinské samosprávy a Izraele budou společně jednat s vrcholným americkým představitelem poprvé od června 2003.

Reklama

Související články

Hamás s Fatahem dohodly vládu národní jednoty

Palestinské strany Hamás a Fatah se v Saúdské Arábii dohodly na složení budoucí společné vlády národní jednoty. Nevyřešená je však stále otázka vládního...

Výběr článků

Načítám