Hlavní obsah

Riceová nečekaně v Bagdádu, mezitím pokračují útoky

– BAGDÁD

Do Bagdádu v sobotu bez předchozího oznámení přicestovala americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Její návštěva se uskutečňuje v počáteční fázi nové bezpečnostní operace, jejímž cílem je zklidnit násilí v irácké metropoli. Mezitím v Iráku opět umírali lidé při výbuších bomb.

Článek

Riceová hovořila s iráckým premiérem Núrím Málikím, prezidentem Džalálem Talabáním a viceprezidentem Tárikem Hášimím, tedy se zástupci šíitů, Kurdů a sunnitů.

Riceová je vyzvala k využití jakékoliv přestávky ve vlně násilností pro urychlení procesu národního usmíření mezi sunnity a šíity, dokončit dohodu o dělení příjmů z ropy a uspořádat místní volby.

Ocenila také úspěch počáteční fáze bezpečnostní operace v Bagdádu a zároveň Iráčany varovala, že trpělivost USA není nekonečná.

"Spojené státy investují v Iráku mnoho, většinou zejména životy našich mužů a žen v uniformách, a Američané chtějí vidět výsledky a nejsou ochotni čekat věčně," citovala Riceovou agentura Reuters.

"Neříkáme ale Iráčanům, že to (ukončení násilností a usmíření) musejí dokončit do toho či onoho data," řekla novinářům.

"Čekání na pokrok nemůže trvat nekonečně dlouho, o těchto otázkách se musí rozhodnout urychleně. Tato skupina vůdců musí jednat," řekla Riceová.

Riceová odletí v sobotu večer do Izraele

Z Bagdádu se Riceová ještě dnes přesune do Izraele k přípravným jednáním před pondělní třístrannou schůzkou s izraelským premiérem Ehudem Olmertem a palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Večer se sejde s rezortní kolegyní Cipi Livniovou.

Jednat se má o možnostech obnovy mírového procesu. V neděli se mají konat oddělené rozhovory s Olmertem a Abbásem. 

V severním Iráku při dvojím atentátu zahynula desítka lidí a 60 osob utrpělo zranění. Nálože ve dvou automobilech podle policie vybuchly na rušném tržišti v kurdské čtvrti etnicky smíšeného města Kirkúk. Při útocích bylo vypáleno několik obchodů a aut.

Zdravotnické zdroje uvedly, že mezi zraněnými je několik lidí v kritickém stavu. Agentura Reuters připomíná, že iráčtí představitelé se obávají, že se násilí přenese z Bagdádu do jiných částí země, protože v metropoli se odehrává dlouho avizovaná bezpečnostní operace.

Jejím cílem je vyčistit město od milicí. Operace se připravovala několik týdnů a panují obavy, že ozbrojenci, kteří nestojí o konfrontaci s armádou, měli dostatek času z Bagdádu uprchnout. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám