Hlavní obsah

Velitel al-Kajdy v Iráku byl údajně zraněn v boji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda přešetřuje zprávu iráckého ministerstva vnitra, že při bojových operacích severozápadně od Bagdádu byl ve čtvrtek zraněn vůdce organizace al-Kajda v Iráku Abu Ajjúb al-Masrí, známý též jako Abu Hamza al-Muhadžir. Jeho pobočník byl údajně při střetu s policií zabit.

Článek

Mluvčí iráckého ministerstva vnitra, brigádní generál Abdul Karim Chalaf oznámil, že vůdce teroristů v Iráku byl zraněn severozápadně od Bagdádu na silnici mezi městy Falúdža a Samarra.

Mluvčí americké armády řekl zpravodajské stanici BBC, že nemůže tvrzení potvrdit.

Masrí převzal vedení irácké Al-Kájdy v loňském roce po smrti Abú Musaba al-Zarkávího, který zemřel vloni v červnu při americkém náletu. [celá zpráva] Irácké ministerstvo vnitra se v říjnu 2006 domnívalo, že Masrí byl zapleten do výroby více než 2000 bomb, které v předešlých dvou letech zabily více než 6000 Iráčanů.

O samotném Masrím se toho příliš neví. Američané předpokládají, že je egyptského původu (masrí znamená Egypťan) a v minulosti se cvičil v Afghánistánu a pomáhal Zarkávímu vytvořit v iráckém hlavním městě funkční teroristickou síť.

V Iráku mezitím dál pokračuje 72hodinová bezpečnostní akce iráckých a spojeneckých sil. Akce jsou vedeny dvěma tisícovkami členů iráckých bezpečnostních složek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Druhého teroristu světa Zarkávího zabil nálet

Irácký premiér Núrí Málikí oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci, že nejhledanější terorista v Iráku Abú Musá Zarkáví (39) je mrtev. Totožnost Zarkávího...

Výběr článků

Načítám