Hlavní obsah

Írán potvrdil pokračování svého jaderného programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN/WASHINGTON

Ochotu řešit otázky jaderného programu své země u jednacího stolu připustil v neděli íránský prezident Ahmadí Nežád, opakoval však, že země se programu nezřekne. Prohlásil to na stotisícové manifestaci v Teheránu ke 28. výročí islámské revoluce, která ukončila vládu šáha Páhlávího a do čela vynesla ajatolláha Chomejního.

Článek

Na akci, kterou přímým přenosem vysílala mimo jiné televizní stanice CNN, lidé drželi transparenty "Jaderná energie je naše právo" či "Smrt Americe".

Prezident prohlásil, že nemá v úmyslu porušit smlouvu o nešíření jaderných zbraní, ale ustoupení tlaku Západu, aby země opustila jaderný program, označil za snahu ponížit zemi. Íráncům naopak slíbil brzký pokrok v jaderné oblasti.

Stejný postoj zaujal na bezpečnostní konferenci v německém Mnichově vedoucí íránský vyjednávač Alí Laridžání, jenž dokonce uvedl, že "Írán je připraven urovnat veškeré spory s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) v průběhu tří týdnů", o čemž údajně již písemně informoval šéfa MAAE Muhammada Baradeje.

USA tvrdí, že mají také důkazy o íránském vměšování v Iráku

Americký ministr zahraničí Robert Gates v pátek prohlásil: "Máme důkazy, že Íránci poskytují technologii nebo přímo zbraně pro výrobu bomb a náloží, kterými pak iráčtí povstalci útočí na vládní jednotky a mezinárodní síly." Vměšování údajně dokazují sériová čísla zbraní i značky na výbušninách.

Opoziční demokratická strana v reakci na ministrův projev apelovala na vládu prezidenta George Bushe, aby byla opatrná v obviňování Íránu z podněcování násilí v Iráku. Demokratický senátor Chris Dodd upozornil, že Bushova administrativa už v minulosti falšovala důkazy.

"Dívám se na (Gatesovu) zprávu s jistým stupněm skepticismu," řekl Dodd a dodal: "Nepochybuji o tom, že se Írán (v Iráku) do jisté míry angažuje, a samozřejmě, je to problém, kterému musíme věnovat pozornost. Zneklidňuje mne ale, že se vláda snaží vytvořit nějaký předpoklad pro nějakou budoucí větší vojenskou akci v Íránu. To by teď byla velká chyba, myslím si," řekl Dodd.

Bushova vláda tvrdí, že neplánuje invazi do Íránu. Nicméně naznačila, že hodlá použít vojenskou sílu k vypořádání se s íránským vměšováním na území Iráku. Íránští vládní představitelé jakékoliv vměšování se do iráckých záležitostí popírají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám