Hlavní obsah

Hamás s Fatahem dohodly vládu národní jednoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEKKA

Palestinské strany Hamás a Fatah se v Saúdské Arábii dohodly na složení budoucí společné vlády národní jednoty. Nevyřešená je však stále otázka vládního programu. Novou koalici povede podle zdroje Fatahu současný premiér Ismáíl Haníja, tedy představitel radikálního Hamásu. Předseda samosprávy Mahmúd Abbás, který je zároveň vůdcem Fatahu, bude mít právo jmenovat z řad své strany vicepremiéra.

Článek

Šéf parlamentní frakce Fatahu Azzam Ahmad řekl, že i když se dospělo k dohodě o počtu ministrů z jednotlivých stran, zatím to nic neznamená, protože jmenování konkrétních lidí bude záviset až na dohodě o politickém programu vlády. "Na něm jsme se zatím neshodli," poznamenal Ahmad. Hamás prý ve srovnání se svou dosavadní pozicí učinil určité ústupky, ale nikoli dostatečně, aby to stačilo na dohodu.

Vyjednávači ve čtvrtek dospěli k tomu, že Hamás v koalici obsadí devět ministerských křesel a Fatah [profil] šest. Čtyři ministři budou z ostatních parlamentních stran. Tři klíčové úřady - ministerstva financí, zahraničí a vnitra - povedou nezávislé osobnosti. Právě postu ministerstva vnitra se až dosud nechtělo vládní hnutí vzdát.

Smyslem vytvoření koalice je dosáhnout mezinárodního přijetí vlády, což by mělo vést ke zrušení finanční blokády palestinských institucí. Všechna předchozí koaliční jednání ztroskotala na požadavcích týkajících se vztahu k Izraeli.

Blokáda neskončí, dokud Hamás neuzná Izrael

Palestina čelí blokádě, protože Hamás, mnohými považovaný za teroristickou organizaci, na rozdíl od léta vládnoucího Fatahu odmítá uznat Izrael [profil] a nechce se přihlásil ani k palestinsko-izraelským dohodám, jež byly uzavřeny v minulosti. I když izraelský list Ha'arec v uplynulých dnech citoval představitele Fatahu, podle nichž nová vláda mezinárodní požadavky splní, objevují se náznaky, že explicitní uznání Izraele ze strany Hamásu čekat nelze.

Ve středu britská ministryně zahraničí Margaret Beckettová během návštěvy Izraele řekla, že Londýn bude bojkotovat i rozšířenou vládu, neuzná-li Hamás židovský stát a nevzdá-li se ozbrojeného boje proti němu. Podobně se vyslovila šéfka izraelské diplomacie Cipi Livniová.

Sankce pro Palestinu znamenají velké omezení mezinárodní pomoci, Izrael navíc zadržuje celní a daňové výnosy, což se výrazně promítá i v sociální a také v bezpečnostní sféře - několikrát se bouřili ozbrojení policisté, protože nedostali mzdu.

Výsledky jednání hnutí Hamás a Fatah v Mekce

Oblasti shod:

- potřeba utvoření vlády národní jednoty

 - současný premiér Ismáíl Haníja zůstane nadále ve svém úřadu

- ministerstva zahraničí, financí a vnitra povedou nezávislé osobnosti

Hlavní neshoda:

- oficiální uznání existence státu Izrael

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám