Hlavní obsah

Přestřelka na izraelsko-libanonské hranici vyvolala napětí

JERUZALÉM/BEJRÚT

Silné napětí vyvolala ze středy na čtvrtek noční přestřelka na izraelsko-libanonské hranici, i když při ní nebyl nikdo zraněn. Síly OSN UNIFIL označily incident jako vážný. Jde o první takový střet od konce loňské války s Hizballáhem. Střetu se na libanonské hranici navíc neúčastnili bojovníci tohoto libanonského šíitského hnutí, ale vojáci libanonské armády.

Článek

Obě strany střet potvrdily, ovšem popisují jej různě. Libanonci tvrdí, že pálili na izraelský obrněný buldozer, který překročil společnou hranici. "Izraelský buldozer vjel na jih Libanonu. Naše síly na něj začaly střílet. Oni palbu opětovali a propukla krátká přestřelka," sdělil představitel libanonské armády agentuře Reuters. 

Izrael popírá libanonské tvrzení, že by jeho jednotky překročily společnou hranici, potyčku ale potvrdil i s tím, že na palbu odpověděl. Mluvčí izraelské armády pro Reuters uvedl: "Vyzvali jsme je, aby přestali střílet, oni na nás ale pálili dál, a tak jsme palbu opětovali."

Podle něj buldozer operoval při hranici, kde likvidoval nálože nastražené Hizballáhem. Objeveny byly počátkem týdne. Hizballáh odmítl, že by v oblasti nově nastražil bomby, podle něj tam byly už z dob loňské letní války.  [více o letních bojích]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám