Hlavní obsah

Výbuchy v Iráku zabily nejméně čtyřicet poutníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Pumové útoky a střelba si vyžádaly v úterý nejméně čtyřicet obětí mezi šíitskými poutníky v Iráku. Devadesát jich bylo zraněno. Nejtragičtější následky měl sebevražedný útok u města Mandalí na irácko-íránské hranice, při kterém zahynulo 23 lidí.

Článek

Minibus s poutníky napadla kolem poledne na jihozápadě Bagdádu skupina ozbrojených mužů. Stříleli na ně z jedoucích aut. Při palbě na poutníky mířící do šíitské mešity v iráckém hlavním městě zemřelo nejméně osm lidí. Dalších sedm jich bylo podle iráckého ministerstva vnitra zraněno.

K dalšímu, nejtragičtějšímu útoku došlo ve městě Chanakín severovýchodně od Bagdádu. Exploze bomby, ukryté v popelnici, zabila nejméně třináct šíitů, kteří šli pěšky na náboženský festival. Mezi mrtvými byla jedna žena a dítě. Dalších 39 osob bylo zraněno.

Silná exploze se ozvala o hodinu později v blízkém městě Mandálí, kde zaútočil na poutníky shromážděné k modlitbě sebevražedný atentátník, mezi které se zamíchal. Zabil nejméně 23 lidí a 57 jich zranil.

O šíitských svátcích vzrůstá sektářské násilí

Ašúra je jedním z největších šíitských svátků. Věřící si připomínají mučednickou smrt Mohamedova vnuka imáma Husajna, který zemřel v roce 680 v bitvě u Karbaly. Oslavy vrcholí v úterý, kdy nastal desátý den muslimského měsíce muharramu. Šíité si na počet jeho mučednické smrti do krve  bičují svá těla. Do Karbaly na oslavy ašúry dorazilo mezi 1,5 až 2 milióny lidí. Další poutníci jsou Nadžáfu, kde je imám pohřben.

Při oslávách šíitských svátků narůstá sektářské násilí. Okolí Nadžáfu se v posledních dnech stalo místem prudkých bojů mezi koaličními silami a početnou vzbouřeneckou skupinou, která se označovala za Vojáky nebe. Koalice v pondělí oznámila, že zabila na 250 rebelů. Vzbouřenecká skupina se údajně plánovala obsazení Nadžáfu a zabít nejvyšší představitele šíitů včetně velkého ajatohlláha Alího Sistáního

Reklama

Související témata:

Související články

Dvojitý pumový útok zabil v Bagdádu 15 lidí

Nejméně patnáct mrtvých a 40 zraněných si vyžádaly dva po sobě následující sebevražedné na tržiště v převážně šíitské východní části Bagdádu. Oznámila...

Irácké školy se staly terči útoků

Nedělní útoky v Iráku si vyžádaly nejméně třicet obětí. Je mezi nimi i pět žákyň bagdádské školy a dva žáci základní školy v Ramádí. Sektářské násilí...

Výběr článků

Načítám