Hlavní obsah

Americké vojáky unesli a zabili Iráčané v amerických uniformách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Americká armáda v pátek zveřejnila, že čtyři její vojáci byli minulý týden uneseni a zabiti skupinou Iráčanů, kteří na sobě měli americké uniformy. Další americký voják při akci 20. ledna zahynul na místě únosu. Pentagon ztrátu přiznal už dříve, až nyní však sdělil, že vojáci v Karbale byli uneseni.

Článek

Útok je hodnocen jako vůbec nejodvážnější a nejpropracovanější. Přes deset útočníků jelo v pěti vozidlech, která jsou obvykle součástí kolon americké armády. Měli americké zbraně i uniformy a alespoň někteří mluvili anglicky, takže se jim bez problémů podařilo projet přes všechna kontrolní stanoviště až k sídlu provinční vlády v Karbale, které střeží američtí vojáci.

U sídla únosci zaútočili ručními zbraněmi a granáty. Jednoho amerického vojáka zabili, tři zranili a čtyři unesli. S unesenými pak prchli do sousední provincie, za jejíž hranicí u 40 kilometrů vzdáleného města Mahawíl opustili americká auta, která objevila irácká policie. V jednom našla dva spoutané a zastřelené americké vojáky, třetí ležel mrtvý na zemi. Čtvrtý ještě žil, ale záhy skonal, neboť i on byl střelen do hlavy.

Agentura AP poznamenává, že velení americké armády v Iráku tyto podrobnosti původně zatajilo, sdělilo jen, že pět vojáků bylo zabito při "odrážení" útoku. Americká armáda nezkoumá jen, kdo podnikl tak odvážný útok, ale také to, jak je možné, že únosci oklamali strážce. Zřejmě znali i hesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám