Hlavní obsah

Američané v Iráku mají povolení zabíjet íránské agenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američtí vojáci dostali povolení zabíjet nebo zajmout íránské agenty operující v Iráku. Jde o součást tvrdší strategie zaměřené na oslabení íránského vlivu na Blízkém východě a zmaření rozvíjení jeho jaderného programu. Uvedl to v pátek list Washington Post s odvoláním na anonymní zdroje blízké vládě.

Článek

Povolení se podle deníku týká íránských příslušníků Strážců revoluce a špionů v Iráku. Nevztahuje se na íránské civilisty a diplomaty. Nový drastičtější postup povolil prezident George Bush při setkání se svými poradci loni na podzim.

Americké síly již přes rok zatýkají a znovu propouští podezřelé Íránce. To má dotyčné osoby zastrašit a zabránit eskalaci násilí. Zadrženy tak byly již desítky lidí, přičemž řadě z nich byly tajně odebrány vzorky DNA nebo provedeny fotografické záznamy oční sítnice či sejmuty otisky prstů.

Loni v létě nicméně americké vedení dospělo k závěru, že je zapotřebí přitvrdit kvůli vzrůstu íránského vlivu v regionu. Podle nejmenovaného vládního zdroje to měli Íránci příliš jednoduché a Američané naopak museli vyvíjet příliš úsilí bez toho, aby mohli tvrději reagovat.

V Iráku je údajně aktivních zhruba 150 íránských tajných agentů mimo příslušníků íránských revolučních gard. Íránci v posledních třech letech poskytují šíitským milicím v Iráku výcvik a dodávají jim zbraně, jichž je ve stále zvýšené míře používáno i proti silám Spojených států.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám