Hlavní obsah

Žena, kterou měl Kacav znásilnit, čelí nařčení z prostituce

Právo, Novinky, ČTK, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Klíčová svědkyně, která vystupuje v sexuálním skandálu izraelského prezidenta Mošeho Kacava (61) jako žena, již měl znásilnit, čelí nařčení z prostituce. Svědkyně, která v kauze vystupuje pod jménem A., podala žalobu a požaduje odškodné ve výši 50 tisíc šekelů (256 tisíc Kč). Prezidenta nyní dočasně zastupuje předsedkyně parlamanetu, pokud odcestuje do zahraničí, stane v čele Izraele poprvé v novodobé historii osoba nežidovského vyznání, drúzský místopředseda Knessetu.

Článek

Minulý týden deník Jediot Achronot informoval o výpovědi podnikatele, který prý znal svědkyni A. jako call girl - luxusní prostitutku docházející do domů svých klientů. Ve středu s podobným argumentem přišel Kacavův poradce Amnon Šomron. "Říkám vám, že se tím živila, vím, že pracovala jako prostitutka," řekl Šomron v armádním rozhlase.

Svědkyně A., jejíž věrohodnost je klíčová pro obžalobu Kacava ze znásilnění, se ale těmto nařčením ostře brání a ve čtvrtek podala na Šomrona žalobu. "Navrhovatelka nikdy nepracovala jako prostitutka a nikdy neposkytovala žádné sexuální služby za peníze," stojí v žalobě podané u telavivského soudu.

Kacav se brání, Izraelci mu nevěří

Kacav naposledy ve středu večer na velmi emotivní tiskové konferenci zopakoval, že je obětí spiknutí a že je zcela nevinen. Tvrdí, že A. ho vydírala právě hrozbou obvinění ze znásilnění. Velká většina izraelské veřejnosti i politického spektra však pod dojem půl roku trvajícího skandálu, v němž proti Kacavovi svědčí hned čtyři ženy, požaduje jeho odstoupení.

Prezident odstoupit nehodlá, a když v úterý vešlo ve známost, že ho chce generální prokurátor Menachem Mazuz oficiálně obvinit ze znásilnění, sexuálního nátlaku a dalších nezákonností, požádal pouze parlament o přerušení výkonu funkce. Příslušný výbor Knesetu ve čtvrtek jeho žádosti těsným poměrem 13 ku 11 hlasům vyhověl. [celá zpráva]

Prezidentovi kritici však tvrdí, že pokud Kacav zcela neodstoupí nebo nebude sesazen a tím zbaven imunity, přerušení výkonu funkce bude "výsměchem spravedlnosti".

"Každý jiný člověk čelící takovým obviněním by šel do vazby," řekla poslankyně Zahava Gal-Onová. Michael Eitan naopak prezidenta hájil, s tím, že se stal obětí mediálního lynče a že jsou veřejnosti záměrně předkládány jen některé informace.

V čele Izraele by mohl poprvé stanout nežid

Prezidentské pravomoce převzala dočasně pro dobu, na kterou byl Kacav uvolněn z funkce kvůli slyšení před prokurátorem, předsedkyně parlamentu Dalia Iciková.

Ve čtvrtek upozornil list Jerusalem Post, že pokud úřadující izraelská prezidentka a předsedkyně parlamentu odcestuje do zahraničí, převezme poprvé v téměř šedesátileté historii Izraele funkci hlavy státu osoba jiného než židovského vyznání. Šéfku parlamentu by totiž zastupoval místopředseda parlamentu, kterým je příslušník drúzského náboženství Madžali Vhbee.

Iciková má skutečně na únor naplánovanou zahraniční návštěvu. Vhbee tak bude formálně první nežidovskou hlavou Izraele od smrti krále Heroda v roce čtyři našeho letopočtu. Herodes pocházel z kmene Idumejců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám