Hlavní obsah

Při protestech v Libanonu tři lidé zemřeli a 110 bylo zraněno

BEJRÚT

Libanon v úterý ochromily protesty členů šíitského hnutí Hizballáh a generální stávka. V zemi zablokovali hlavní silnice, na kterých postavili barikády a zapálili pneumatiky. Hizballáh se snaží touto akcí, která provází generální stávku, vystupňovat tlak na vládu Fuáda Siniury a donutit ji, aby odstoupila. Střety demonstrujících s armádou si vyžádaly tři mrtvé a 110 zraněných.

Článek

Opoziční demonstranti vyšli kolem šesté hodiny místního času (05:00 SEČ) do ulic a začali stavět na hlavních výpadovkách v okolí Bejrútu barikády z písku, kamení nebo pneumatik, které zapálili. Hlavní město zahalila oblaka dusivého dýmu. Doprava se téměř zastavila i na dálnicích vedoucích z Bejrútu na sever i jih Libanonu, stejně jako na hlavní dopravní tepně do syrského Damašku.

Silnice demonstranti zablokovali, aby zabránili v den stávky lidem jít do práce. Vláda povolala armádu, aby zajistila průchodnost klíčových křižovatek. Při zásazích armády byli nejprve postřeleni tři přívrženci opozice, kteří se snažili blokovat silnici křesťanského přístavu Byblos na severu země. Další střety si vyžádaly další zraněné, nejméně 110, a tři mrtvé. 

Vláda tvrdě přesvědčovala lidi, aby šli do práce, opozice míní protesty vystupňovat, aby dosáhla pádu vlády. To se jí zatím nedaří. [celá zpráva] "Jediné, čemu tato vláda rozumí, je síla, a dnes je to jen taková malá lekce," řekl agentuře Reuters jeden z demonstrantů.

Omezený provoz na letišti

Některé letecké společnosti zrušily lety do Bejrútu. Zablokována byla jediná silnice vedoucí z Bejrútu na mezinárodní letiště, navíc se řada jeho zaměstnanců připojila ke stávce.

Řada vládních politiků ostře kritizovala pořádkové síly a armádu za jejich nečinnost a nedostatečné plnění povinností.

V libanonské metropoli zůstala po celý den zavřena většina obchodů, škol a úřadů. Nelze ale jednoznačně říci, zda se tak stalo na podporu stávky, nebo proto, že se lidé kvůli barikádám nemohli dostat do práce.

Hrozí nebezpečí, že v zemi propukne sektářské násilí, které Libanon sužovalo od poloviny sedmdesátých let. Zatímco šíité z hnutí Hizballáh a Amál jsou proti vládě, sunnité a drúzové ji podporují. Křesťané jsou rozděleni.

Reklama

Související témata:

Související články

Polovina Libanonu požadovala demisi vlády

V libanonském hlavním městě Bejrútu v neděli demonstrovaly dva milióny lidí, kteří požadovali demisi prozápadní vlády Fuáda Siniury. Protesty pokračují...

Výběr článků

Načítám