Hlavní obsah

Američané přišli o víkendu v Iráku o 19 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Bagdádu v neděli dorazilo 3200 z plánovaných 21 500 vojáků. Jsou to první oddíly posil, které mají přispět k zajištění irácké metropole. Amerika posílá do Iráku nové vojáky i přes velké ztráty, které zaznamenala o víkendu. Americká armáda tento víkend v Iráku přišla nejméně o 19 mužů.

Článek

Pět z nich zabili iráčtí povstalci v sobotu večer ve městě Karbalá na jihu země. Další tři příslušníci armády Spojených států byli při útoku ozbrojenců na budovu místního úřadu zraněni.

"Nezákonně ozbrojená militantní skupina" zaútočila na budovu granáty a lehkými zbraněmi. "V okamžiku napadení se v úřadu konala schůze, která se týkala bezpečnosti šíitských poutníků účastnících se svátku ášúrá," uvedl velitel americké armády Vincent Brooks.

Karbalá se nachází 80 kilometrů jižně od Bagdádu a každoročně sem proudí tisíce šíitských poutníků, aby si připomněli skon jednoho z nejvýznamnějších šíitských svatých, imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Desetidenní šíitský svátek vyvrcholí 30. ledna shromážděním, k němuž se do Karbaly mohou sejít až tři milióny poutníků.

U Bagdádu se zřítila americká helikoptéra

Na severovýchodě Iráku se rovněž v sobotu zřítila americká vojenská helikoptéra s devíti pasažéry a čtyřmi členy posádky na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. Příčina pádu stroje je nejasná.

Další americký voják zahynul při výbuchu nálože nastražené u silnice v Bagdádu. Sobota se tak stala jedním z nejtragičtějších dnů pro USA od zahájení války v Iráku v roce 2003.

Na jihu země zahynul také jeden britský voják a v Bagdádu dnes při dvou pumových atentátech přišlo o život osm Iráčanů.

Do Bagdádu v neděli dorazilo 3200 Američanů. Jsou součástí nového kontingentu o 21 500 vojácích, jež do Iráku vyslal americký prezident George Bush k zabezpečení země. Většina nových oddílů bude sloužit v Bagdádu, 4000 v provincii Anbár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám