Hlavní obsah

Irácký premiér kritizuje USA, chce zbraně, ne vojáky

– BAGDÁD
Novinky, ČTK, BBC, The Times

Napětí mezi USA a iráckou vládou vzrůstá. Znepokojení nad postojem USA ve čtvrtek vyjádřil i irácký premiér Núrí Málikí, podle něhož kritika irácké vlády z Washingtonu posiluje teroristy. Kromě slovní podpory požaduje také urychlené dodání zbraní místo dalších amerických vojáků. Podtrhl tak amerického prezidenta Bushe.

Článek

Pokud dostane Irák dostatečné množství amerických zbraní, dokáže se vypořádat s násilím a do půl roku by se počet amerických vojáků v zemi mohl radikálně snížit, uvedl v rozhovoru pro britský list Times irácký premiér Núrí Málikí.

"Jestliže uspějeme při zavádění dohody mezi námi a zrychlí se vybavování našich vojenských sil zbraněmi, myslím, že během tří až šesti měsíců dramaticky poklesne naše potřeba nasazovat americké vojáky," uvedl Núrí Málikí pro list The Times.

Pokud nedostane Irák dost zbraní, je možné, že boje budou delší a krvavější, varoval. Premiér je pobouřen, že USA pozastavily další dodávky zbraní, protože řada z nich skončila v rukou vzbouřenců a jiné využívají milice při bojích mezi sebou.

Málikí zdůraznil, že on zasahuje i proti šíitským milicím, v několika posledních dnech bylo podle něj zadrženo na 400 příslušníků Mahdího armády radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Ta má však asi 60 000 vojáků.

Málikí kritizuje i americkou ministryni

Málikí si také velmi stěžoval na slova americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové, která sdělila, že irácká vláda marní čas. "Ministryně zahraničí Riceová vyjádřila svůj vlastní pohled. Jestliže si myslí, že vláda ztrácí čas, já si to nemyslím. Přeji si, abychom mohli dostat výrazné poselství od USA, že nedáme šanci teroristům posílit. Podobná prohlášení (jaké udělala Riceová) morálně posilují teroristy, myslí si, že porazili americkou vládu, ale já mohu říci, že neporazili iráckou vládu," uvedl irácký předseda vlády.

Málikího postup však nemusí přinést Iráku požadovanou podporu od USA. Proti plánu George Bushe poslat do Iráků dalších dvacet tisíc vojáků jsou nejen více než dvě třetiny Američanů, ale také dva kongresmani včetně jednoho republikána. Bush se už tak obává, že se mu plán bude hůře prosazovat po popravě Saddáma Husajna, která podle jeho slov vypadala jako msta. [celá zpráva]

Atentáty jsou na denním pořádku

Násilí v zemi přitom neochabuje. Ve středu si útoky a atentáty v Bagdádu a dalších velkých městech vyžádaly na sto obětí. Ve čtvrtek jen v Bagdádu při několika pumových útocích zahynulo zatím 17 lidí a 47 jich bylo zraněno. Nejvíce jich zemřelo na zeleninovém trhu v jihozápadní čtvrti Dora, kde bomba zabila deset osob.

Irácká vláda kritizovala OSN za bilanční zprávu o obětech loňského násilí v Iráku. OSN bilanci vydala v úterý. Loni podle ní v Iráku zahynulo 34 452 civilistů a na 36 000 lidí bylo zraněno. [celá zpráva] "Tato zpráva není odrazem skutečnosti a vláda ji odmítá jako neobjektivní. Čísla o obětech násilí nemůžeme nabídnout, protože je z bezpečnostních důvodů nejsme schopni získat. OSN své informace čerpá z neznámých a podružných zdrojů," řekl mluvčí irácké vlády Alí Dabbagh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám