Hlavní obsah

Sýrie i Izrael popírají zprávy o tajných dohodách

Novinky, Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert i syrské ministerstvo zahraničí v úterý popřely, že by Sýrie a Izrael tajně jednali o mírové dohodě. Olmert ovšem připustil, že se nějaká jednání se Sýrií uskutečnila, ale že to byla čistě iniciativa jednotlivců, kteří neměli žádné pověření od státu.

Článek

"Nikdo z vlády se toho neúčastnil," uvedl Olmert. "Byla to soukromá iniciativa několika jednotlivců, kteří mluvili za sebe," pokračoval premiér a naznačil, že jejich stanoviska byla hodně vzdálená americkým.

Izraelská vláda popřela, že by o jednáních cokoli věděla: "Je to poprvé, co slyšíme o rozhovorech," sdělila Olmertova mluvčí Miri Eisinová. Jeden z ministrů označil zprávy o jednání za fámu.

Žádná jednání se nekonala, dementovalo schůzku také syrské ministerstvo zahraničí.

O možných jednáních se spekuluje od té doby, co Sýrie naznačila, že by výměnou za mír s Izraelem mohla ztížit situaci Hamásu, jehož exilový šéf Chálid Mišál sídlí v Damašku, i libanonskému Hizballáhu, kterého vyzbrojuje Írán a zbraně pašuje přes syrské území. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám