Hlavní obsah

Provaz pro nevlastního Saddámova bratra byl příliš dlouhý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

IRÁK

Novinář, který zhlédnul videozáznam z pondělní popravy bývalého šéfa irácké tajné služby Barzána Ibrahíma al-Tikrítího a bývalého předsedy revolučního tribunálu Aváda Ahmada Bandára, popsal okolnosti vykonání popravy. Reportér deníku pověděl zpravodajské stanici CNN, že hlava Tikrítího se "prostě odlomila", protože byl provaz, na němž byl oběšen, příliš dlouhý.

Článek

Tělo nevlastního bratra Saddáma Husajna tak spadlo asi 8 stop (= asi 2,5 m), to znamená příliš hluboko pro muže střední postavy. U Tikrítího proto došlo k oddělení hlavy od těla.

Katovy propočty byly zřejmě špatné, řekl deníku New York Times John F. Burns a dodal, že oba odsouzení byli před popravou velice vystrašení. Muži byli údajně překvapeni, že budou skutečně popraveni a když byli postaveni na šibenici, oba se hlasitě káli a prosili boha za odpuštění. Oba měli na hlavě černou kápi na rozdíl od Saddáma Husajna, který při popravě odmítl, aby mu byla zahalena hlava.

Burns byl mezi úzkou skupinkou novinářů, kteří byli pozvaní ke zhlédnutí oficiálního videozáznamu z popravy bez zvukového doprovodu. K té došlo v pondělí v brzkých ranních hodinách a účastnilo se jí asi 12 lidí [celá zpráva].

Irácká vláda prohlásila, že záběry nehodlá zveřejnit. Chce se tak vyhnout opakování skandálu, který vyvolalo zveřejnění nelegálního videozáznamu z prosincové popravy bývalého iráckého prezidenta na internetu [celá zpráva].

"Zdá se, že iráčtí představitelé pracovali tvrdě na tom, aby se tentokrát vše událo správně, a to se nestalo", pověděl Burns v narážce na okolnosti smrti Barzána Ibrahíma al-Tikrítího.

Reklama

Související témata:

Související články

Husajn byl pohřben necelý den po popravě

Bývalý irácký premiér Saddám Husajn byl v noci na neděli pohřben nedaleko rodného města Tikrítu. Stalo se tak necelých 24 hodin po popravě. Pohřbu se účastnilo...

Výběr článků

Načítám