Hlavní obsah

Saddámovi dal prý smyčku na krk šíitský duchovní Sadr

Právo, Břetislav Tureček
BAGDÁD

Bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna nepopravili na sklonku minulého roku "bezejmenní" kati, ale dva v maskách ukrytí prominentní šíitští politici. Radikální klerik Muktadá Sadr a vlivný duchovní, šéf vládní Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI) Abd al-Azíz Hakím.

Článek

Tato zvěst se šíří arabským sunnitským světem, a i kdyby nebyla pravdivá, už tak je další kapkou do sunnitsko-šíitské nevraživosti, již skandální průběh exekuce v regionu vyvolal. Saúdskoarabský deník al-Vatan citoval členku Saddámovy obhajoby Bušru Chalílovou, která právě kvůli domnělé přítomnosti dvou úhlavních Saddámových nepřátel u exekuce hodlá bagdádskou vládu zažalovat u Mezinárodního soudního dvora v Haagu.

 "Napsali jsme v této věci dopis i OSN a Amnesty International," tvrdí advokátka, požadující i exhumaci exprezidentova těla kvůli údajnému týrání při popravě.

"Tentýž nos a prsten"

Z videozáznamu popravy [celá zpráva], kvůli jehož tajnému pořízení teď irácké úřady stíhají jistého svědka exekuce, vyšlo najevo, že zakuklení strážci na Saddáma stojícího s oprátkou na krku opakovaně skandovali "Muktadá, Muktadá".

Překvapený diktátor

Jedním z posledních výroků Saddáma bylo rovněž jméno Muktadá Sadr a zastánci teorie o klerikově angažmá tvrdí, že šlo o výraz exprezidentova překvapení nad identitou popravčího.

Navíc muži, který Saddámovi uložil smyčku kolem krku, je i v kukle vidět část obličeje, údajně velmi podobná ústům a nosu Muktadá Sadra.

Stejný je - tedy alespoň podle nejnovějšího výkladu popravy kolujícího na arabských a kurdských serverech - i velký prsten s kamenem, který na pravém malíčku nosí Muktadá a který má na záběru kat.

Sadrovi a Hakímovi jsou dva prominentní historické rody duchovních, a ačkoli v Iráku vedou po desetiletí vzájemný boj o vliv mezi věřícími, jednoho nepřítele měli společného - baasistickou diktaturu. Právě za Saddámovy vlády byly popraveny či zabity desítky členů obou rodů: Hakím přišel podle listu az-Zamán o 63 příbuzných včetně osmi bratrů. Muktadá Sadrovi v roce 1999 zavraždili i otce, předního ájatolláha Muhammada Sádika Sadra.

Pomsta i premiérovi?

Je známo, že u exekuce na popravišti užívaném už Saddámovou vojenskou tajnou službou byl bezpečnostní poradce vlády Muvaffak Rubají, prokurátor Munkis Farún, soudce Munír Haddád a premiérův poradce Samí Askarí. Dalších asi 15 účastníků zůstává v anonymitě.

Už když se objevily skandální záběry, jež vyvrátily oficiální tvrzení o poklidné a důstojné popravě, některé anonymní zdroje tvrdily, že úřední popravčí četu nahradili příslušníci Sadrova hnutí. To je formálně členem vládní koalice, stejně jako SCIRI. Na podzim však všech šest ministrů Sadrova bloku odešlo z vlády na protest proti listopadové schůzce premiéra Núrího Málikího s prezidentem USA Georgem W. Bushem; návrat do vládních lavic podle některých pramenů podmínili právě tím, že budou mít pod palcem exekuci.

Zveřejnění skandálního průběhu popravy každopádně premiéra Málikího silně zkompromitovalo doma i ve světě. Jak Sadr, tak Hakím jsou přitom jeho velkými kritiky, byť sami kvůli svému statusu duchovních v kabinetu nepůsobí. A šéf SCIRI, který v prosinci osobně jednal s Bushem v Bílém domě, je zmiňován jako klíčový hráč ve snahách o Málikího sesazení.

Reklama

Související témata:

Související články

Reakce světa na popravu Husajna se různí

Politici i svět se různí v reakcích na popravu bývalého diktátora Saddáma Husajna. někteří ji vítají, jiní ji odsuzují. Americký prezident George W. Bush řekl,...

OBRAZEM: Život a smrt Saddáma Husajna

V sobotu popravený Saddám Husajn stál v čele Iráku 24 let. Prezidentem se stal poté, co strana Baas, jejímž byl členem, zorganizovala v roce 1968 státní...

Výběr článků

Načítám