Hlavní obsah

Spory demokratů s prezidentem Bushem o Irák se vyostřují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush má tento týden zveřejnit svou novou strategii pro Irák. Zřejmě se přikloní k názoru amerických generálů, kteří požadují zvýšit počet nasazených jednotek, a pošle tam dalších 20 000 vojáků. To demokraté odmítají. Požadují naopak rychlé stažení bojových jednotek ze země.

Článek

Mluvčí Sněmovny reprezentantů, demokratka Nancy Pelosiová uvedla, že Bush nedostane žádný "bianco šek bez dozoru, pravidel a podmínek", jak mu ho dávali republikáni. Zdůraznila, že nekonečnou válku v Iráku Američané odmítají.

"Jestliže chce prezident vyslat další misi, musí ji ospravedlnit," prohlásila Nancy Pelosiová. "Proti eskalaci války se demokraté postaví," dodala Pelosiová a dodala, že Kongres je připraven použít všech svých ústavních práv. Míní prošetřit, jak se utrácejí peníze na válku v Iráku a jaký přinos mají tyto výdaje. Kongres nemůže zabránit prezidentovi ve vyslání dalších vojáků, ale může přiškrtit výdaje, zejména neschválit dodatečné fondy.

Demokraté přiškrtí penězovod

Vůdce demokratické většiny ve sněmovně Steny Hoyer řekl, že návrh na miliardovou ekonomickou pomoc bude důkladně prozkoumán, "zda půjde či nepůjde o dobře vynaložené peníze daňových poplatníků".

Demokraté už koncem minulého týdne vyzvali Bushe, aby do Iráku další vojáky neposílal a místo toho aby začal připravovat postupný návrat amerických jednotek domů. S tímto plánem šli demokraté i do listopadových kongresových voleb, které vyhráli. [celá zpráva]

Nezávislá kongresová komise loni doporučila snížit počet vojáků v Iráku, hlavní tíhu bojů by měli převzít sami Iráčané, jimž by USA poskytovaly podporu, [celá zpráva] ovšem generálové požadovali zvýšit počet bojových jednotek. Do Iráku zřejmě proto zamíří dalších dvacet tisíc vojáků a do Perského zálivu druhá letadlová loď.  [celá zpráva]

Republikáni postup demokratů odmítají, jsou přesvědčeni, že Kongres by se neměl snažit o "mikrořízení" války nebo o škrty ve financování jednotek. Varují, že návrh demokratů na stahování sil, s nímž by chtěli začít v příštích čtyřech až šesti měsících, by mohl vést ke "zhroucení stavu" v Iráku.

Nový koaliční velitel věří ve schopnosti irácké armády

Koaličním silám v Iráku nově velí generálplukovník Raymond Odiermo, který tvrdí, že lze v zemi zajistit bezpečnost. Podle něj je ale nutné, aby se zlepšila ekonomika a přibylo pracovních příležitostí. Domnívá se, že irácká armáda je schopna zvládnout soupeřící milice.

Odiermo, který měl nyní na starosti sever Iráku, v Bagdádu v roce 2004 málem přišel o syna, který tam sloužil. Na hlídce jeho Humvee zasáhla pancéřová pěst. Těžce zraněného syna se podařilo zachránit.

Odiermo však nastupuje do funkce ve velmi obtížné situaci, kdy se sektářské násilí vyostřuje a přibývá útoků na americké vojáky. Prosinec přinesl největší počet civilních obětí. [celá zpráva]  Jen v neděli v Iráku padlo při bojích pět amerických vojáků.

Reklama

Související články

Selhání v Iráku by bylo pro USA katastrofou

Nový americký ministr obrany Robert Gates v podělí varoval, že americké selhání v Iráku by mohlo být "kalamitou", ze které by se USA vzpamatovávaly mnoho let....

Výběr článků

Načítám