Hlavní obsah

V Iráku prý zatkli autora záběrů popravy Saddáma Husajna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký premiér Núrí Málikí je odhodlán potrestat osobu, která pořídila nelegální záznam popravy bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Prokurátor Munkis Farún už v úterý naznačil, že z 20 osob měli v popravčí místnosti mobilní telefony s kamerami pouze dva lidé, oba vysocí představitelé. Ve středu byl údajně autor záběrů popravy zatčen.

Článek

"V uplynulých pár hodinách vláda zatkla osobu, která videozáznam Saddámovy popravy pořídila," řekl ve středu agentuře AP nejmenovaný poradce iráckého premiéra. "Byl to oficiální představitel, který dohlížel na exekuci. Nyní je vyslýchán," doplnil zdroj, který si přál zachování anonymity. Totožnost zatčeného neuvedl.

Kolem záznamu popravy bývalého iráckého prezidenta [celá zpráva] se strhl povyk, protože je z něj patrná ostrá slovní potyčka mezi Husajnem a muži, kteří mu připevňovali smyčku kolem krku. Padlo při ní jméno radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra, což v očích Iráčanů z popravy činí spíš akt pomsty šíitů než naplnění rozhodnutí soudu. Farún v úterý řekl, že v jedné chvíli urážky dosáhly takového stupně, že v popravčí místnosti pohrozil, že odejde. Znamenalo by to odklad popravy, jelikož bez prokurátora by se nemohla konat.

Farún také řekl, že nelegální záznam mohly pořídit dvě osoby. "Mobilní telefony s kamerami měli v místnosti dva lidé. Jednoho z nich znám, je to vysoký vládní činitel. Druhého znám jenom podle tváře, ale nikoli podle jména. Také on je vysoce postavený. Nevím, jak dostali mobily dovnitř, protože Američané nám telefony u vchodu vzali. Vzali i ten můj, i když na něm kameru nemám," řekl Farún.

Nejmenovaný šíitský poslanec, kterého citovala agentura AFP, řekl, že irácký premiér bere vážně vládní vyšetřování aféry a potrestá viníka, ať je to kdokoli.

Popřel předchozí zprávu, že záznam na mobil pořídil zřejmě jeden ze strážců. Podle Farúna měli mobily dva vysocí představitelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Husajn byl pohřben necelý den po popravě

Bývalý irácký premiér Saddám Husajn byl v noci na neděli pohřben nedaleko rodného města Tikrítu. Stalo se tak necelých 24 hodin po popravě. Pohřbu se účastnilo...

Výběr článků

Načítám