Hlavní obsah

Husajn byl pohřben necelý den po popravě

BAGDÁD

Bývalý irácký premiér Saddám Husajn byl v noci na neděli pohřben nedaleko rodného města Tikrítu. Stalo se tak necelých 24 hodin po popravě. Pohřbu se účastnilo jen několik málo lidí.

Článek

Ve vesnici se podle agentury AP shromáždily nejméně dvě tisícovky Iráčanů, stovky jich přišly pěšky ze čtyři kilometru vzdáleného Tikrítu. Na místě je podle úřadů zatím klid.

Rakev se Saddámovými ostatky byla nejprve americkým armádním vrtulníkem převezena do Tikrítu, kde se konal první smuteční obřad. S odvoláním na vyjádření sunnitských kleriků to uvedla agentura Reuters.

Použití armádního vrtulníku pro převoz rakve osobně schválil americký prezident George Bush. Do mešity v Tikrítu, kterou dal postavit bývalý irácký vůdce v 80. letech minulého století, se se Saddámem přišlo rozloučit několik stovek předních příslušníků sunnitského kmene Albá Násir, jehož byl příslušníkem.

Na pohřbu byly desítky lidí

Tělo bylo poté přemístěno do vesnice Audža, kde je muslimští duchovní nejprve rituálně omyli, oblékli do bílého rubáše a později uložili do země. Samotného pohřbu, na jehož průběh dohlíželi zástupci iráckých a amerických bezpečnostních sil, se zúčastnilo několik desítek lidí, především místních úředníků, kmenových vůdců a příbuzných.

Do poslední chvíle se spekulovalo, kde bude Husajn pohřben. Nakonec se potvrdily původní informace, že spočine na rodinném pozemku ve vesnici Audža u Tikrítu. Na hřbitově v tomto městě leží i ostatky jeho synů Udaje a Kusaje.

Rodina však tvrdila, že bude ležet ve městě Ramádí, což je asi o asi 110 kilometrů severně od Bagdádu. Sám Tikrít leží ještě o něco severněji.

Tělo převezla delegace

Tělo už v sobotu večer vyzvedla delegace, která ho odvezla. Byli v ní mimo jiné guvernér provincie Saláhaddín či vůdce klanu, k němuž Husajn patřil. Klan se také nad tělem v noci modlil.

Původně se prý uvažovalo, že by bylo tělo předáno rodině. Husajnovi obhájci se báli, že vláda tělo pohřbí v neoznačeném hrobě, aby se hrob nestal později poutním místem, kde se případně budou k protestům shromažďovat sunnité.

Smrt byla velmi rychlá

Husajn byl oběšen v sobotu na svítání. Při exekuci bylo přítomno 15 lidí a jejich popisy posledních chvil diktátora se různí. Někteří tvrdí, že se smrti viditelně bál, jiní že nikoliv a těsně před popravou pronášel protiamerické výroky a podporoval Palestinu.

Exekuce trvala 25 minut, jakmile se pod ním otevřelo propadlo, okamžitě zemřel.

"Jeden ze strážců zatáhl za páku a popravovaný se propadl asi o půl metru. Slyšeli jsme, jak se mu okamžitě zlomil vaz a dokonce jsme viděli malé množství krve kolem provazu," líčí popravu Samí Askarí, politik blízký premiéru Nurí Malikímu. "Nechali ho viset asi deset minut. Doktor poté potvrdil jeho smrt a strážci ho odvázali a vložili jeho tělo do bílého pytle."

Reklama

Související témata:

Související články

Reakce světa na popravu Husajna se různí

Politici i svět se různí v reakcích na popravu bývalého diktátora Saddáma Husajna. někteří ji vítají, jiní ji odsuzují. Americký prezident George W. Bush řekl,...

OBRAZEM: Život a smrt Saddáma Husajna

V sobotu popravený Saddám Husajn stál v čele Iráku 24 let. Prezidentem se stal poté, co strana Baas, jejímž byl členem, zorganizovala v roce 1968 státní...

Výběr článků

Načítám