Hlavní obsah

Saddám Husajn bude oběšen do třiceti dnů

– BAGDÁD

Irácký odvolací soud v úterý potvrdil trest smrti pro bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Husajn byl odsouzen 5. listopadu v kauze Dudžajl. Popraven musí být do měsíce, tedy nejpozději 27. ledna, ale může být oběšen i dříve. Spravedlnost procesu přitom zpochybňovaly organizace hájící lidská práva.

Článek

"Odvolací soud potvrdil rozsudek, že bude Saddám pověšen," uvedl irácký národní bezpečnostní poradce Muvafak Rubají.

"Soud potvrdil rozsudek soudu nižší instance. Už žádná další instance jej nemá právo zrušit. Rozsudek musí být proveden do třiceti dnů od doby, kdy byl potvrzen," oznámil na tiskové konferenci mluvčí soudu Raed Juhi.  Podle něj musí být popraven do 27. ledna, ale i dříve, nejdříve však ve středu ráno. Podle soudce o termínu popravy rozhodne vláda.

Odvolací soud dnes i trest smrti pro nevlastního Husajnova bratra a někdejšího šéfa tajných služeb Barzána Ibráhíma Tikrítího a pro bývalého předsedu revolučního tribunálu Aváda Ahmada Bandára.

Popravou skončí všechny další procesy, jimž Husajn čelí nebo měl v budoucnu čelit, ať už je to genocida Kurdů při operaci Anfál v roce 1988, nebo masakr šíitů po povstání po první válce v Perském zálivu, či útoky na Kuvajt a Írán.

"Trestní právo v Iráku uvádí, že pokud obžalovaný čelí více obviněním a byl odsouzen za jeden trestný čin k smrt, tak se stíhání v dalších případech zastavuje," vysvětlil mluvčí.

Sporný proces

Proces s Husajnem začal loni 19. října.  [celá zpráva] Husajn byl spolu se sedmi dalšími vysokými představiteli strany Baas obžalován ze zločinů proti lidskosti kvůli masakru šíitů v městečku Dudžail z roku 1982, kde se Husajn za války Iráku s Íránem stal terčem neúspěšného atentátu.

Výhrady panovaly k procesu, protože během něj byli zabiti tři obhájci. [celá zpráva] Z poroty během procesu odešli tři soudci a hlavní soudce byl v jeho průběhu vyměněn.  [celá zpráva] Obhájci nedostali s předstihem klíčové dokumenty a svědectví. Obhajoba ani nemohla uskutečnit křížové výslechy svědků a soudci byli zaujatí, dopředu se vyjadřovali o vině Husajna.

Poté, co odvolací soud potvrdil rozsudek, nic nebrání vykonání oběšení Husajna. Prezident Džalál Talabání, který je znám jako odpůrce trestu smrti, už prohlásil, že výrok odvolacího soudu je automaticky vykonatelný, takže případné provedení trestu smrti nebude muset podepisovat.

Reakce světa

Bílý dům vyjádřil s rozhodnutím odvolacího soudu spokojenost: "Dnešek se stal pro irácký lid milníkem, protože dokázal vystřídat vládu tyrana vládou práva," uvedl jeho mluvčím Scott Stanzel.

Verdikt naopak zklamal Amnesty International. "Jsme proti rozsudku smrti obecně, ale zvlášť v tomto případě, protože přišel po špatném soudním procesu," uvedla mluvčí této organizace na ochranu lidských práv ve světě.

Londýn uvedl, že respektuje soudní rozhodnutí, ale opět poznamenal, že je obecně proti trestu smrti.  Podobný postoj zaujímá většina evropských vlád.

Vedoucí týmu obhájců varoval, že "pokud se (vláda) odváží vykonat rozsudek, bude to katastrofa pro oblast a jen to zesílí sektářské násilí."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám