Hlavní obsah

Izrael chystá vstřícné kroky k Palestincům i Sýrii

JERUZALÉM

Izrael míní řešit napětí v Palestině. Jako gesto dobré vůle chce propustit některé palestinské vězně, což zatím podmiňoval propuštěním uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita. Zvažuje i propuštění vysokého představitele Fatahu Marvána Barghútího, který byl odsouzen za organizování atentátů. Premiér Ehud Olmert v pondělí uvedl, že míní také jednat se Sýrií.

Článek

Olmert na setkání s poslanci ze své strany Vpřed řekl, že dialog se Sýrií lze obnovit, jestliže Damašek přestane podporovat násilí. Syrský prezident Bašár Asad přitom prostřednictvím Německa Izraeli nabídl, že zasáhne proti palestinskému Hamásu a libanonskému Hizballáhu výměnou za obnovu mírových rozhovorů. V Damašku sídlí exilové velitelství Hamásu.

"Sýrie má opravdový zájem s námi jednat. Její vláda věří, že dialogem s Izraelem posílí svou pozici," řekl před parlamentním branným výborem šéf vojenské rozvědky Jossi Baidec.

Vstřícné kroky k Palestincům mají posílit pozici jejich prezidenta

Izraelský premiér Ehud Olmert nařídil zmírnit omezujících opatření, která Izrael v minulosti zavedl pro Palestince. Uvolní se pohyb palestinských obchodníků a také se zvýší počtu Palestinců, kteří budou mít právo na vstup do Izraele.

Perec před branným výborem parlamentu řekl, že chce nechat zrušit několik desítek ze 400 kontrolních stanovišť na západním břehu Jordánu, na čemž se při sobotní schůzce dohodli Olmert s Abbásem. [celá zpráva] S tím ale nesouhlasí armáda, která to považuje z bezpečnostního hlediska za příliš velké riziko.

Izraelský ministr obrany Amir Perec v parlamentu prohlásil, že podporuje propuštění několika palestinských vězňů i bez dohody o uneseném izraelském vojákovi Giladu Šalitovi jako gesto dobré vůle. Premiér Ehud Olmert už v neděli vyzval vládu, aby se zabývala možností propustit část vězněných Palestinců před muslimským svátkem íd al-adhá, jehož začátek připadá na 31. prosince. Podle izraelských sdělovacích prostředků se má jednat o zhruba tři desítky z 9000 vězňů.

Olmert dosud propuštění podmiňoval dohodou o Šalitovi, kterého palestinští radikálové unesli koncem června do pásma Gazy. Ustoupil, aby pomohl posílit pozici předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse vůči vládnímu militantnímu Hamásu.

Izraelská vláda v neděli odsouhlasila uvolnění sta miliónů dolarů pro Abbásův úřad. Jde o část z cel, která Izrael vybral a zadržuje je, aby se nedostaly do rukou Hamásu.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám