Hlavní obsah

Tisíc britských vojáků dobylo policejní stanici v Basře

– BASRA

Tisíc britských vojáků za podpory obrněných transportérů a vrtulníků v noci na pondělí zaútočilo na policejní stanici v irácké Basře, kterou posléze zničili. Podařilo se jim z ní osvobodit 178 vězňů. Desítkám z nich hrozila poprava bez soudu, dalším mučení. Při útoku zahájeném ve dvě v noci Britové zabili sedm ozbrojenců.

Článek

Policejní stanice Džamít, kde sídlila jednota vyšetřování vážných zločinů, se podle mluvčího britské armády kapitána Tanea Dunlopa stala sama "zločineckým podnikem".

Akce byla zahájena poté, co bylo v pátek zatčeno sedm iráckých policistů podezřelých z korupce a z toho, že velí eskadrám smrti. Jimi vedená komanda zabíjela i irácké a koaliční vojáky.

Operace však byla plánována od června, ale byla spuštěna s předstihem na základě informací zpravodajců, že některým vězňům hrozí poprava.

"Po nějakou dobu jsme slyšeli o popravách v policejních silách," uvedl vojenský mluvčí major Charlie Burbidge a dodal: "Britská armáda plánovala oddělení rozpustit a rozhodla se jednat poté, co se dozvěděla, že některým z vězňů na policejní stanici hrozí v nejbližších dnech poprava."

O operaci věděl a souhlasil s ní i premiér Núrí Málikí. Od dubna irácká vláda věděla, že v policejních silách působí šíitská komanda smrti. [celá zpráva]

Velká operace

Britská armáda se rozhodla pro použití početných sil. Když se tanky a obrněná vozidla podporovaná vrtulníky přiblížily ke stanici, dostaly se pod palbu ručních zbraní a granátometů, na kterou odpověděly, přičemž sedm ozbrojenců bylo usmrceno, uvedl Burbridge.

Britové se poučili se ze závěru loňského roku, kdy podnikli menší útok na stanici, aby z rukou policistů osvobodili dva britské vojáky, zadržené kvůli tomu, že zastřelili policistu a zranili dalšího. Hrozilo, že budou předáni do rukou šíitských milicí. Tehdy se britské jednotky setkaly s tuhým odporem. [celá zpráva

Britové akci považují za úspěch. "Odstranili jsme velmi významnou a odpornou část policejních sil, která děsila lidi v Basře a rozhodně jsme z Basry udělali lepší místo," dodal ještě Burbridge.

Reklama

Související témata:

Související články

Britové obhajují nasazení obrněnců v Basře

Britští vojáci v jihoirácké Basře v pondělí večer s pomocí tanků osvobodili dva své kolegy. Ty zadržela irácká policie s obviněním, že stříleli na členy...

Výběr článků

Načítám