Hlavní obsah

Írán neuposlechne OSN, montuje další odstředivky

– TEHERÁN

Írán neuposlechne rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která ho vyzývá k ukončení programu jaderného programu. Na sobotní sankce RB OSN odpověděl Teherán v neděli montáží dalších 3000 odstředivek, v nichž se obohacuje hexafluorid uranu. Íránský parlament současně začal jednat o omezení spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

Článek

Hlavní íránský vyjednávač v jaderných otázkách Alí Larídžání oznámil, že Írán v neděli zahajuje v jaderném provozu v Natanzu instalaci dalších 3000 odstředivek pro obohacování uranu. "Naší okamžitou odpovědí na rozhodnutí Rady bezpečnosti je, že s co nejvyšší rychlostí spustíme 3000 odstředivek v Natanzu. Řekli jsme už mnohokrát, že naši vůli nezlomí fakt, že Západ využije jako svůj nástroj Radu bezpečnosti OSN. Podpoří to jenom naši rozhodnost dosáhnout stanoveného cíle v jaderné oblasti," řekl Larídžání.

V sobotu schválená rezoluce zakazuje Íránu obchod s jadernými materiály. Vyzývá jej, aby ukončil obohacování uranu a zastavil vývoj veškerých technologií, které jsou využitelné k výrobě atomových zbraní. V případě neuposlechnutí však Íránu nehrozí nebezpečí vojenského zásahu. [celá zpráva]

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová však už ráno vyzvala, aby se sankce vůči Íránu zostřily. Chce, aby co nejvíce zemí vůči Íránu zavedlo další finanční sankce. Podle diplomata Nicholase Burnse není rezoluce dostatečná. "Nemyslíme si, že rezoluce je dostačující, ale chceme, aby Íránci věděli, že za to hodně zaplatí."

Írán jedná o dalším postupu

"Je to cár papíru, kterým chtějí Íráncům nahnat strach. Je v zájmu Západu, aby se smířil s tím, že má Írán k dispozici jadernou technologii," reagoval íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád na vyhlášení sankcí Rady bezpečnosti.

Mluvčí ministerstva zahraničí Mohammad Alí Hosejní prohlásil, že Írán omezí spolupráci s MAAE. "Nelze očekávat, že teď budeme s MAAE spolupracovat jako dřív. Postupně zveřejníme své plány, které se týkají našich národních zájmů."

O přehodnocení vztahů k MAAE a dalších krocích jedná parlament. Někteří poslanci žádali odstoupení Íránu od Smlouvy o nešíření jaderných zbraní, vypovězení inspektorů MAAE a vyhoštění britského, francouzského, německého a ruského velvyslance z Teheránu.

Rezoluce RB OSN k Iránu

  • Žádná země nesmí Íránu dodávat ani z Íránu dovážet materiály či technologie použitelné při procesu obohacování uranu, zpracovávání vyhořelého paliva a budování těžkovodních reaktorů, ani součásti balistických střel.
  • Rezoluce zmrazuje zahraniční fondy a finanční aktiva 11 organizacím a 12 osobám, jež jsou spojeny s iránským jaderným či raketovým programem s výjimkou dříve uzavřených smluv Postihuje i Íránskou organizace pro atomovou energii
  • Rezoluce vyzývá, aby země, která tyto osoby nebo představitelé zmíněných organizací navštíví, informovaly výbor RB.
  • Sankce mohou být pozastaveny, pokud generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammad Baradej sezná, že Írán pozastavil svůj jaderný program a vrací se k jednání. 
  • Sankce mohou být zrušeny, pokud Írán začne dodržovat všechny směrnice Rady bezpečnosti a MAAE.

Jaderný provoz v Natanzu Írán pod tlakem mezinárodního společenství uzavřel v roce 2003, letos v dubnu v něm ale provoz obnovil a začal tam obohacovat uran. [celá zpráva] Írán trvá na tom, že účel jeho nukleárních aktivit je mírový a že má sloužit jenom v energetickém průmyslu. Západ má ale podezření, že Teherán pracuje na jaderné zbrani.

Reklama

Související články

Írán obnovuje jaderný výzkum

Írán sejmul pečetě z podniku na výzkum jaderného paliva, které na ně dala Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). MAAE Melissa Flemingová potvrdila,...

Výběr článků

Načítám