Hlavní obsah

V Afghánistánu zabili jednoho z nejvyšších velitelů Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Velení amerických jednotek v Afghánistánu v sobotu oznámilo, že koaliční vojáci na jihu Afghánistánu v provincii Hílmand zabili v úterý vysokého velitele fundamentalistického hnutí Tálibán Achtara Muhammada Usmáního. Tálibán Usmáního smrt popřel.

Článek

Usmání byl podle zprávy americké armády zasažen při leteckém útoku, když jel autem poblíž hranic s Pákistánem. Při útoku zahynuli další dva lidé.

"Podle našich informací je Usmání bez pochyb mrtev. Je to zásadní zlom, velké vítězství boje proti Tálibánu. Vliv tohoto vítězství se projeví okamžitě," řekl mluvčí koalice Tom Collins a dodal. "Byl to nejvyšší velitel Tálibánu na jihu a už nežije."

Podle něj byl Usmání jedním ze čtyř nejvyšších velitetů Tálibánu a měl blízko hlavě náboženského hnutí, mullovi Mohamedovi Umarovi, i k šéfovi al-Kajdá Usámovi bin Ládinovi. Mluvčí připustil, že Tálibán za Usmáního najde náhradu, avšak v nejbližší době to aktivity Tálibánu omezí.

Tálibán Usmáního smrt popřel. "Nepohybuje se v místech, kde ho údajně Američané zabili. Je to jenom propaganda NATO proti Tálibánu," zavolal agentuře Reuters jeden z velitelů fundamentalistů mulla Haját Chán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám