Hlavní obsah

Blair nečekaně přiletěl do Bagdádu

BAGDÁD

Britský premiér Tony Blair nečekaně přiletěl do Bagdádu. Jeho návštěva, která se koná v rámci Blairovy širší blízkovýchodní cesty, má podpořit iráckou vládu, aby se více angažovala v boji proti násilí v zemi.

Článek

"Dál jsme připraveni vás podporovat každým způsobem, jak jen můžeme, aby irácká vláda a lid mohli převzít plnou odpovědnost za své záležitosti," řekl Blair na společné tiskové konferenci s iráckým premiérem Núrím Málikím v přísně střežené "zelené zóně" irácké metropole, v níž se také koná konference národního usmíření. Znovu ujistil o odhodlání nepřipustit, aby iráckou demokracii zničil terorismus, sektářské násilí a "ti, kdo by raději žili v zášti, než v míru".

Se svým protějškem Blair diskutoval o potřebě národního usmíření, posílení iráckých bezpečnostních sil i významu podpory zemí regionu pro tento proces.

"Je důležité využít veškerý tlak a autoritu k zajištění podpory všech zemí regionu pro Irák ...Rezoluce OSN velmi silně zavazuje všechny země oblasti, aby podporovaly iráckého premiéra a jeho vládu, ne aby ji podkopávaly," odpověděl na otázku o postoji Sýrie a Íránu.

Podle OSN je denně v Iráku zabito průměrně 120 lidí a nynější násilí tím dosáhlo rekordní úrovně od anglo-americké invaze z března 2003.

Převážně na jihu Iráku je nyní 7100 britských vojáků, 126 jich zahynulo o počátku tažení. Do konce příštího roku by se stav britských jednotek v zemi měl snížit o několik tisíc mužů.

Blair zahájil v pátek své blízkovýchodní turné návštěvou Ankary, odkud se vydal do Káhiry. Dalšími zastávkami má být Izrael, Palestina a Spojené arabské emiráty, ale cesta do Bagdádu nebyla z bezpečnostních důvodů předem oznámena. Krvavé irácké tažení, které rozdělilo britskou veřejnost a snížilo britskou prestiž v regionu, podle analytiků poznamenalo i závěr Blairova působení v čele vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám