Hlavní obsah

Palestina v očekávání předčasných voleb, hrozí občanská válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás chce vyhlásit předčasné parlamentní a prezidentské volby. Abbás to uvedl v sobotu. S jeho postojem ostře nesouhlasí vládní hnutí Hamas. Pozorovatelé nevylučují, že v zemi vypukne občanská válka.

Článek

"Lidé se musí správně rozhodnout a překonat tak současnou politickou krizi," uvedl Abbás v Ramalláhu, kde vyzýval k předčasným volbám.

Hamas vzápětí označil plány Abbáse za nezákonné, představitelé hnutí jeho snahu považují dokonce za pokus o puč.

Plánované předčasné volby by mohly dále eskalovat napjaté vztahy mezi Abbásovou stranou Fatah a vládním Hamasem. Vnitřní napětí mezi palestinskými složkami je po konfliktech z posledních dnů údajně nejvyšší za deset let, mluví se o nebezpečí občanské války.

V pásmu Gazy dnes v návaznosti na prohlášení Abbáse po sobě desítky stoupenců Fatahu a Hamasu střílely z lehkých zbraní i minometů a metaly po sobě kamení. Sedm osob utrpělo střelné rány a osm tržné po zásahu kamenem. Další tři lidé byli hospitalizováni poté, co do nich útočníci kopali. V městě Gaze a obcích Chán Júnis a Rafáh klidně demonstrovaly desítky tisíc přívrženců Hamasu.

Abbás žádá rozpuštění vlády

Abbás ve více než hodinovém projevu zdůrazňoval, že rozpuštění vlády, které má následovat po měsících neúspěšného koaličního vyjednávání s hnutím Hamas, je plně v jeho pravomoci. "Je to ústavní právo. Můžu to učinit, kdykoli budu chtít," řekl. Zároveň ale uvedl, že v zájmu Palestiny je vytvoření vlády národní jednoty a že se o to bude v době před termínem předčasných voleb snažit.

Hamas prezidentův projev bojkotovalo. "Odmítáme vyvolání voleb a považujeme ho za nezákonné," uvedl významný poslanec vládního Hamasu Mušír Masrí. "Tady jde skutečně o puč proti demokraticky zvolené vládě," dodal.

Volby mají být v polovině roku 2007

Volby mají být připraveny v co nejbližším termínu. Podle Abbásova poradce Saída Irikáta ale z technických důvodů nebude možné volby uspořádat dříve než v polovině roku 2007.

Ve městě Nábulus na západním břehu Jordánu slaví oznámení o předčasných volbách stovky přívrženců Abbásova hnutí Fatah. Hamas naopak svolal do města Gaza na večer demonstraci, kde by se mělo proti předčasným volbám protestovat.

Abbás ve své řeči vládní Hamas poměrně ostře kritizoval a obvinil ho z eskalující politické krize v zemi. Odsoudil i čtvrteční incident, zablokování palestinského premiéra Ismáíla Haníji na palestinsko-egypském hraničním přechodu Rafáh. [celá zpráva] Hamas pak obvinil opoziční Fatah, že se při přestřelce na hranici pokusil premiéra zavraždit. Fatah to vzápětí popřel.

Hnutí Hamas zvítězilo ve volbách letos v lednu. Vytvoření vlády pod vedením této radikální organizace vyvolalo sankce ze strany Izraele i Západu, které v Palestině způsobilo finanční krizi. Ve snaze najít řešení situace vyzval prezident k jednání o vzniku vlády národní jednoty. Jednání nicméně ztroskotala na sporech o obsazení ministerských postů a na otázce uznání Izraele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám