Hlavní obsah

Skončila íránská konference o holocaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

V Teheránu v úterý skončila dvoudenní konference o holocaustu, které se účastnila i řada lidí, popírajících genocidu Židů za druhé světové války, mimo jiné také bývalý šéf Ku klux klanu. Na závěr íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád řekl, že Izrael zmizí stejně jako Sovětský svaz.

Článek

"Tak jako zmizel Sovětský svaz, zmizí i sionistický režim. Sionistický režim je na ústupu a to je to, co Bůh slíbil a všechny národy si přejí," prohlásil íránský prezident na závěr konference, která vyvolala ve světě velké pobouření.

Mezi jejími účastníky byla řada lidí popírajících holocaust, jako v Německu vězněný Australan Fredrick Toeben,  za popíraní holocaustu odsouzení Francouzi Robert Faurisson a Georges Thiel i bývalý šéf Ku-klux-klanu David Duke, který řekl: "V Evropě lze svobodně zesměšňovat či popírat existenci Ježíše Krista. Totéž je možné co se týče proroka Mohameda. Ale stačí jediná otázka ohledně drobného detailu holocaustu a hrozí vám vězení."

Ahmadínežád je všechny vítal slovy "Írán je vaším domovem a je domovem všech lidí na světě, kteří hledají svobodu. Zde můžete vyjádřit své pohledy a v přátelské, bratrské a svobodné atmosféře si vyměnit své názory."

Ahmadínežád odmítá vznik Izraele

Ahamdínežád už několikrát zpochybňoval holocaust. Dokonce nechal v Teheránu vystavit vtipy na toto téma. Konference však nepřinesla žádné radikální závěry. Ahmadínežádovi nejde ani tak o samotný holocaust, ale o to, že po druhé světové válce vznikl v Palestině stát Izrael, což vidí jako důsledek holocaustu. "Ať se holocaust odehrál nebo ne, ať byl jeho rozsah obrovský nebo ne, stal se záminkou vytvoření základny pro agresi a hrozby proti zemím v oblasti," řekl íránský prezident.  

Už dříve se Ahmadínežád vyjádřil v tom smyslu, že by se Židům měla dát země někde jinde, v některé evropské zemi, kde trpěli, a ne v Palestině.

Mezi 67 účastníky konference bylo rovněž několik evropských a amerických ultraortodoxních Židů, kteří odmítají vytvoření Izraele. "Přijeli jsme sem, abychom představili názory ortodoxních Židů," vysvětlil britský rabín Aron Cohen a dodal: "Holocaust se rozhodně stal (...) ale v žádném případě nemůže být použit jako ospravedlnění pro zločiny proti Palestincům." Sionisté podle něj využili holocaust, aby "dali legitimitu svému nelegitimnímu projektu", tedy vzniku Izraele.

Západ konferenci odsoudil

Západní politici konferenci odsoudili. Britský premiér Tony Blair ji považoval za "šokující k neuvěření", přičemž zopakoval, že Írán představuje "hlavní strategickou hrozbu" pro Blízký východ.

Za šokující a nepřijatelná označil Ahmadínežádova slova, že Izrael brzy zmizí, francouzský ministr zahraničí Philippe Douste-Blazy. Podle něj se výroky íránského prezidenta nepochybně odrazí v diskusích Rady bezpečnosti OSN o návrhu sankcí vůči Teheránu za jeho jaderný program.

Spojené státy prohlásily, že celá konference je urážkou civilizovaného světa. "Zatímco si celý svět připomíná výročí přijetí Všeobecné deklarace lidských práv vydané po zvěrstvech druhé světové války, chce íránský režim nadále zpochybňovat historickou realitu těchto zvěrstev a vytvářet základnu pro nenávist," řekla mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Již v pondělí akci odsoudili izraelští činitelé i vůdce pětadvacetitisícové židovské komunity Íránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám