Hlavní obsah

Izraelský premiér přiznal, že země má jadernou zbraň

Novinky, Ha´arec, Novinky, lab
JERUZALÉM

Izraelský premiér Ehud Olmert v rozhovoru pro německou televizní stanici SAT 1 přiznal, že Izrael disponuje nukleárními zbraněmi. Podle světových agentur není jasné, jestli poznámka Olmertovi, který se vyjadřoval ke globální jaderné problematice, uklouzla, nebo byla zamýšlena. Informoval o tom deník Ha´arec. Olmertova mluvčí Miri Eisinová však takový výklad médií odmítla.

Článek

Izrael doposud nikdy veřejně nepřiznal, že by měl nebo vyvíjel jadernou zbraň. "Izrael ničím žádnou zemi neohrožuje a nikdy neohrožoval," řekl Olmert pro SAT 1 při návštěvě Berlína. 

"Maximum, které žádáme pro sebe, je, abychom mohli žít beze strachu. Írán otevřeně a veřejně hrozí, že vymaže Izrael z mapy světa. Může někdo říct, že když chce Írán jadernou zbraň, je to na stejné úrovni, jak když se o to snaží Amerika, Francie, Izrael a Rusko?" uvedl v rozhovoru Olmert.

Olmertova mluvčí Miri Eisinová však  takový výklad médií odmítla. Podle ní izraelský ministerský předseda mluvil o Spojených státech, Francii, Izraeli a Rusku jako o demokratických společnostech a nedával je do jedné řady jako atomové mocnosti.

Nastupující ministr obrany USA Robert Gates řekl minulý týden v americkém Senátu, že Izrael vlastní jaderné zbraně, což prý částečně vysvětluje snahu Íránu získat vlastní. Informoval o tom deník Ha´arec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám