Hlavní obsah

Irák odmítá závěry komise amerického Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký prezident Džalál Talabání odmítl v neděli zprávy americké kongresové skupiny, kterou vedl bývalý ministra zahraničí James Baker. Sdělil, že je "velmi nebezpečná" pro iráckou suverenitu. Vadilo mu zejména doporučení, že by zákon měl umožnit působit ve vládě a státní zprávě i členům Husajnovy strany Baas.

Článek

"Odmítám tuto zprávu jako celek. Není fér a obsahuje články, které by mohly podminovat suverenitu Iráku a jeho ústavu. Cítíme v ní příchuť přístupu Jamese Bakera," řekl Talabání ke středeční  zprávě. [celá zpráva] Baker byl ministr zahraničí ve vládě George Bushe staršího v době války v Perském zálivu na počátku devadesátých let. Talabání kritizoval Bakera, že se tehdy nerozhodl v konfliktu pokračovat až do chvíle, kdy padne vláda Saddáma Husajna.

Zpráva zveřejněná ve středu dala vládě 79 doporučení. Většina amerických jednotek by se z Iráku měla stáhnout do začátku roku 2008 a příjmy z irácké ropy by měly být více centralizovány. Nejvíce ale Talabánímu vadí rada angažovat baasisty, protože jejich zapojení do vlády by bylo "v rozporu s dlouhým bojem iráckého lidu proti diktatuře."

V Iráku pokračovalo násilí i v neděli. Útočníci napadli na západě Bagdádu dva domy šíitů v jinak sunnitské oblasti a zabili devět lidí. Další útok vyhnal na 40 sunnitských rodin z Huríje. Osm lidí bylo při tom zabilo a třináct zraněno. Zemřely i dvě ženy a dítě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám