Hlavní obsah

Annan tvrdí, že za Saddáma Husajna bylo v Iráku lépe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/BAGDÁD

Generální tajemník OSN Kofi Annan, který letos končí ve funkci, uvedl, že situace v Iráku je ještě horší, než kdyby v zemi byla občanská válka. Podle něj je situace v zemi extrémně nebezpečná a mezinárodní společenství musí zemi pomoci. Podle něj byla situace za Saddáma Husajna lepší.

Článek

Annan se na situaci snažil dívat očima prostého Iráčana, který vede obyčejný život. "Měli diktátora, který byl brutální, ale měli ulice, na které mohli vyjít, děti mohly chodit do škol a vracet se, aniž by se jejich matky nebo otcové obávali, jestli své děti zase uvidí .

Podle něj je situace mnohem horší než před nekolika lety v Libanonu, kdy se boje mezi znepřátelenými milicemi označovaly za občanskou válku

Jeho výrok velmi pobouřil iráckou vládu, která srovnání odmítla s tím, že masové vyvražďování za Husajna určitých skupin obyvatelstva nejde srovnávat s jednotlivými útoky teroristů a projevy sektářského násilí.

Kurd vypovídal o nasazení chemických zbraní

Před soudem se Saddámem Husajnem a dalšími šesti osobami kvůli genocidě Kurdů při operaci Anfál v pondělí vypovídal Kurd, který při chemickém útoku ztratil 22 příbuzných. Byla mezi nimi jeho matka a dvě dcery."U potoka jsem spatřil ženu, ležící obličejem k zemi. Když jsem tělo obrátil, zjistil jsem, že je to moje matka. Byla mrtvá, chtěl jsme ji na rozloučenou políbit, ale věděl jsem, že když to udělám, přijdu do styku s chemickými látkami, které matku zabily," řekl o událostech z 80. let minulého století učitel chemie Abdalláh Kádir Abdalláh, který byl také členem kurdských milicí.

Svou ženu prý našel, jak svírala v náručí obě dcery. Děti už byly mrtvé, ale ženu Abdalláh zachránil, protože jí podal protilátku, k níž měl přístup.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám