Hlavní obsah

Palestinci podepsali příměří a šli střílet na Izrael

– GAZA

Ačkoli v sobotu v noci byla podepsána dohoda o nedělním příměří, palestinská strana ji hned porušila a vypálila na izraelské území asi devět raket. K útoku se přihlásily dvě radikální palestinské organizace, které dohodu několik hodin před tím samy podepsaly.

Článek

Mezi Izraelci a Palestinci začala v neděli ráno platit dohoda o příměří, ale palestinská strana ji vzápětí porušila novými raketovými útoky na Izrael. Izraelský premiér Ehud Olmert řekl, že židovský stát se i přesto několik dní zdrží vojenských operací, aby dal dohodě o příměří šanci.

Palestinské ozbrojené skupiny se na příměří dohodly v sobotu a předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás o ní Olmerta informoval už v sobotu večer. Izrael do rána stáhl své jednotky z pásma Gazy.

Příměří vešlo v platnost v 5:00 SEČ, ale krátce po něm dopadlo na jižní Izrael podle armádního rozhlasu devět palestinských raket. K útokům se přihlásily dvě skupiny - ozbrojené křídlo vládního Hamásu a Islámský džihád. Obě skupiny přitom byly mezi signatáři dohody o příměří.

Izrael prý nestáhl všechny vojáky

Mluvčí ozbrojené frakce džihádu abú Ahmad prohlásil, že jako první porušil příměří Izrael. Dohoda se podle abú Ahmada týká jak pásma Gazy, tak západního břehu Jordánu a právě zde Izraelci dnes ráno zatýkali hledané Palestince a prohledávali domy.

Ozbrojená frakce Hamásu svůj raketový útok odůvodnila tím, že Izrael nestáhl všechny vojáky z pásma, jak tvrdil.

Abbás dal po útocích příkaz bezpečnostním jednotkám vyslat posily na hranici pásma Gazy, zejména na do její severní části, a zabránit dalším útokům na Izrael.

Podle Izraele se dohoda o příměří týká jenom pásma Gazy. Mluvčí palestinské vlády, kterou vede Hamas, řekl, že dohoda zavazuje "všechny Palestince, protože ji podepsaly všechny skupiny, včetně Islámského džihádu". "Musíme se pokusit zajistit plnění dohody," řekl Ghazí Hamad. K diskusi o jejím porušení prý budou přizvány všichni signatáři, tedy zástupci Hamasu, Fatahu, Islámského džihádu, Lidové fronty pro osvobození Palestiny a Demokratické fronty pro osvobození Palestiny.

Obě strany vyčkávají

Olmert stejně jako izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová jsou ochotni poskytnout Palestincům určitý čas na plnění dohody. Livniová mluvila o několika příštích hodinách, Olmert o dnech. Ministr obrany Amir Perec však řekl, že jestliže Abbás a signatáři dohody nebudou schopni její plnění zajistit, Izrael to bude považovat za porušení příměří a bude jednat v zájmu obrany izraelských civilistů.

Jedna z raket, které dnes dopadly na město Sderot a do jeho okolí, prorazila střechu obytného domu a těžce jej poškodila. Nikomu se přitom nic nestalo.

Izrael stáhl z pásma Gazy své osadníky i vojáky loni, po osmatřicetileté přítomnosti. Armáda obnovila operace na tomto území po letním únosu vojáka Gilada Šalita. Do pásma jej 25. června unesli palestinští radikálové. Při následných bojích a ofenzívách přišlo o život podle Reuters na 400 Palestinců a pět Izraelců, ale Šalit je stále v zajetí.

Hlavní události od zajetí izraelského vojáka v pásmu Gazy

25. června - Palestinští ozbrojenci zaútočili na izraelské vojenské stanoviště. Při přestřelce zabili dva vojáky a dalšího, desátníka Gilada Šalita (19) unesli.

27. června - Vyjednávání egyptských a francouzských prostředníků ztroskotala. Palestinci oznámili, že unesli i židovského osadníka ze západního břehu Jordánu.

28. června - Izraelská armáda zahájila na jihu pásma Gazy vojenskou operaci Letní déšť s cílem osvobodit uneseného Šalita.

29. června - Izraelská armáda pozatýkala na západním břehu Jordánu 64 zástupců vládního Hamásu, z toho osm ministrů (třetinu vlády), a 26 poslanců. Vojáci začali obsazovat sever pásma Gazy.

26. července - Zabito 24 Palestinců na severu pásma Gazy v dosud nejkrvavějším dni celé operace.

8. listopadu - Izraelští vojáci zabili 19 civilistů, když omylem ostřelovali město Bajt Hanún. Izraelský premiér Ehud Olmert se za útok, způsobený špatným zaměřením tankových střel, omluvil.

25. listopadu - Palestinští bojovníci souhlasili s ukončením raketových útoků a Izrael slíbil, že ukončí vojenské operace, pokud násilí skutečně ustane.

26. listopadu - Dohoda o příměří formálně vstoupila v platnost v 05:00 SEČ. Izraelská armáda oznámila, že stáhla své oddíly, ale palestinská strana příměří vzápětí porušila novými raketovými útoky na Izrael.

V Káhiře o něm v pátek a sobotu vyjednával exilový vůdce Hamasu Chálid Mišal. Palestinci chtějí, aby Izrael za Šalita propustil 1000 palestinských vězňů. Podle Mišala jsou Izraelci připraveni vězně propustit při předání Šalita, což ale izraelská strana nepotvrdila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám