Hlavní obsah

Uneseného novináře BBC propustili v Pákistánu na svobodu

ISLÁMÁBÁD

Novinář BBC Dilavár Chán Vazír, který byl unesen v Pákistánu, kde pracuje, byl propuštěn na svobodu. V úterý večer se otřesený vrátil do kanceláře v Islámabádu. Neví, kdo byli jeho únosci, kteří ho drželi se zavázanýma očima. Reportér působil v konfliktních kmenových územích při hranici s Afghánistánem, kde pákistánské bezpečnostní síly bojují s muslimskými radikály napojenými na Tálibán.

Článek

Novinář Dilavár Chán Vazír, který pracuje pro redakci BBC v urdštině a rovněž píše pro nejrozšířenější pákistánský list v angličtině Dawn, zmizel za podezřelých okolností po návštěvě u svého bratra v pákistánské metropoli Islámábádu v pondělí.

Obavy o jeho osud se zvýšily poté, co skupina neznámých mužů navštívila univerzitní kolej, kde žije novinářův bratr, a oznámila, že Vazír byl zraněn při nehodě a byl hospitalizován. Vazírův bratr i místní pobočka BBC se obrátili na danou nemocnici, tam však nebyly po žurnalistovi ani stopy.

BBC má vážné obavy

"Vzhledem k tomu, že pravidelně píšeme o zadržování novinářů pákistánskými bezpečnostními službami, děláme si vážné obavy," prohlásil šéf pobočky BBC pro zpravodajství v urdštině Muhammad Haníf. "Někteří z těchto novinářů byli nezvěstní celé měsíce a po svém propuštění nám řekli, že je nelegálně drželi agenti tajné služby a že byli mučeni," dodal.

V Pákistánu je obecně zachovávána svoboda vyjadřování, ale několik novinářů kryjících konflikt v kmenových oblastech bylo v posledních letech zajato a někteří byli i zabiti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám