Hlavní obsah

Blair připustil, že zásah v Iráku je katastrofa

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair údajně poprvé veřejně připustil, že britská a americká invaze do Iráku v roce 2003 vyústila v "katastrofu". Vyplývá to z pátečního rozhovoru Blaira pro anglické vysílání arabské televize Al-Džazíra. Downing Street ve své reakci uvedla, že slova ministerského předsedy byla špatně interpretována.

Článek

Blair v interview odpovídal na otázku Davida Frosta ohledně násilností v Iráku. Západní intervenci v Iráku lze doposud označit "za celkem katastrofální", podotkl Frost.

"To ano," odpověděl Blair, "ale já se ptám lidí, proč je to v Iráku tak složité... Není to kvůli nějaké nehodě v plánování... Je to složité, protože existuje úmyslná strategie - al-Kajdá se sunnitskými povstalci na jedné straně a šíitských milicí podporovaných Íránem na straně druhé - vytvořit situaci, ve které touha většiny po míru je nahrazena touhou menšiny po válce," uvedl.

Blairův mluvčí v reakci prohlásil, že výroky ministerského předsedy byly špatně interpretovány a že premiér neučinil "žádné doznání". Podle mluvčího premiér často přitakává reportérům, když odpovídá na jejich otázky. Také tentokrát prý pouze zdvořile přitakával na otázku, než vysvětlil vlastní názory.

Menzies Campbell, vůdce liberálních demokratů, kteří jsou třetí největší britskou politickou stranou, ale již konstatoval, že Blair konečně uznal dosah svého rozhodnutí vstoupit do války s Irákem.

"Konečně premiér připustil nesmírný dopad rozhodnutí podniknout vojenskou akci proti Iráku... Těžko tomu může být jinak, když se selhání strategie stává tak zřetelným," řekl Campbell, podle něhož by se Blair měl nyní za svou kampaň omluvit.

Podle politického redaktora BBC Nicka Robinsona Blairův souhlas naznačuje premiérovo zjištění, že "nemá smysl dál se přít s reportéry". "Tony Blair ví, že už ztratil možnost argumentovat... Místo toho se snaží zaměřit na to, kdo nese za tuto katastrofu vinu, což jsou podle něj povstalci, a co by se mělo nyní udělat, a to je zůstat na místě, dokud nebude úkol splněn," řekl Robinson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám