Hlavní obsah

Zprávy o obřím únosu v Bagdádu se liší úplně ve všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Den po přepadu výzkumného ústavu ministerstva školství v Bagdádu komandem ozbrojenců je situace s rukojmími stále nejasná. Rozcházejí se nejen prohlášení z různých zdrojů ohledně počtu údajně již propuštěných zajatců, ale i informace o tom, kolik osob bylo vlastně uneseno. Akce je označována za patrně dosud největší hromadný únos v Iráku od začátku spojenecké invaze. Kvůli únosu dočasně odstoupil i irácký ministr vysokého školství Ábid Zijáb Adžíl.

Článek

Úřady hovořily původně o stovce i více unesených osobách, pozdější údaje vládních zdrojů se pohybovaly od 40 do 150 rukojmích. [celá zpráva] Zpravodajský server BBC News ve středu s odvoláním na poradce iráckého prezidenta Wafíka Samaríu oznámil, že všichni rukojmí jsou již na svobodě. [celá zpráva]

Liší se informace o únoscích i rukojmích

Podle agentury Reuters která se odvolává na čerstvou informaci ministerstva vysokého školství, se stále pohřešuje 70 až 80 zajatců.  

Agentura AFP zase tvrdí, že mluvčí premiéra Núrího Málikího ve středu  oznámil, že uneseno bylo celkem 39 lidí, z nichž prý všichni - až na dva - jsou už na svobodě. "Celkem bylo v úterý uneseno 39 lidí: 16 pracovníků výzkumného ústavu, pět návštěvníků a 18 strážců budovy. Od včerejška je na svobodě 20 z nich, 17 od dnešního rána," řekl mluvčí Alí Dabbá.

Irácký ministr vysokého školství Ábid Zijáb Adžíl mezitím vystoupil z vlády a vrátí se do ní, až budou propuštěni všichni unesení rukojmí z pracoviště jeho ministerstva. Oznámil to mluvčí ministerstva Básil Chatíb.

Premiér Málikí ve středu znovu apeloval na rychlé zatčení iniciátorů a pachatelů únosu. "Chci za každou cenu ty, kdo se dopustili těchto aktů (únosu), a také jsem to dal jasně na srozuměnou ministrovi vnitra," řekl Málikí v projevu ke studentům Bagdádské univerzity, který přímo přenášela televize Al-Irakíja.

Konflikt mezi milicemi

Jasný není ani motiv únosu. Premiér Núrí Málikí řekl, že únosy jsou součástí sporů mezi různými politickými frakcemi. "To, co se stalo, není terorismus, ale výsledek neshod a konfliktů mezi milicemi patřícími k té či oné straně," řekl šéf irácké vlády.

Hromadné únosy jsou běžným projevem sektářského násilí mezi šíity a sunnity. Unesení ale jsou většinou mučeni a zabiti. Vyděračské gangy zase unášejí lékaře a další vysokoškolsky vzdělané osoby, protože očekávají, tučné výkupné.

Deset obětí atentátu

Automobil naložený trhavinami explodoval ve středu u benzínové pumpy nedaleko budovy iráckého ministerstva vnitra ve čtvrti Báb Šardží. Výbuch zabil nejméně deset lidí a dalších třicet jich zranil. Čekali tam tankující řidiči .

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám