Hlavní obsah

Palestinská raketa zabila izraelskou ženu

ČTK, Novinky Ha´arec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Palestinská raketa Kásam vypálená ve středu ráno na izraelské město Sderot zabila jednu ženu (57) a vážně zranila muže (24), který pracuje jako tělesný strážce ministra obrany Amira Perece. Zasáhla jejich dům. Několik dalších osob bylo hospitalizováno,protože utrpěli šok, informoval izraelský server Ha´arec.

Článek

Palestinci vypálili ve středu ráno na území Izraele šest raket, dvě z nich dopadly na Sderot. Jedna zasáhla dům v obytné čtvrti, kde těžce zranila dva lidi. Žena později svým  zraněním podlehla. Jde o první smrtelnou oběť palestinského ostřelování od července 2005.

Zbylé rakety nezpůsobily žádné škody, protože dopadly na poušť Negev. Sderot byl ostřelován již v úterý večer, kdy na něj dopadly tři rakety a jedna způsobila menší škody. Čtvrtá raketa dopadla opět do pouště.

Dvě rakety podle vlastního prohlášení vypálilo palestinské vládní hnutí Hamás, ke zbylým se přihlásil Islámský džihád, jenž obvykle rakety na Izrael odpaluje. 

Izrael slibuje odplatu

Izraelský premiér Ehud Olmert po útoku oznámil: "Uděláme jakékoli kroky, abychom zastavili tyto útoky a ochránili naše lidi. Palestinští teroristé se nebudou moci zaměřovat na izraelské civilisty "

Po podobných útocích většinou přicházejí odvetné akce, kdy izraelské vrtulníky, letadla a dělostřelci pálí na okraj pásma Gazy, odkud jsou rakety vystřelovány. Střely Kásam mají dolet pouhých deset kilometrů. Občas do příhraničního pásma také vjedou izraelské tanky. Častou odvetou jsou cílené útoky na budovy, které v pásmu údajně používají palestinští radikálové a bojovníci, zejména na dílny, kde se rakety montují.

Školu nelze ochránit

Úřady také oznámily, že nejsou schopné před ostřelováním raketami ochránit školu ve Sderotu. Ochranu požadovali v peticích obyvatelé, ovšem stát odpověděl Nejvyššímu soudu, na který se obrátili, že neexistuje způsob, jak ochránit školáky před nebezpečím střel Kásam, protože by bylo nemožné opevnit všechny třídy do začátku školního roku příští rok na podzim.

Stát to zdůvodnil tím, že ve škole nejsou děti ve větším nebezpečí než ve školním autobusu nebo na ulici, které také nejsou zvlášť ochráněny před útoky palestinských raket.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám