Hlavní obsah

Experti nalezli v Íránu plutonium

TEHERÁN

Experti Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) našli v jednom íránském jaderném zařízení plutonium a stopy obohaceného uranu. Plyne to ze zprávy agentury připravované pro schůzku jejích 35 členů, která se bude konat příští týden. Od Teheránu budou požadovat vysvětlení. Informace se objevila v úterý krátce poté, co íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád oznámil, že chce obohacovat uran v 60 000 odstředivkách

Článek

Odborníci požadují vysvětlení těchto nálezů. MAAE varuje, že nebude moci potvrdit mírový účel íránského jaderného programu, jestliže Íránci nezpřístupní všechny provozy a nebudou lépe spolupracovat.

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v úterý prohlásil, že Íránu se podařilo zvládnout celý cyklus výroby jaderného paliva. "Díky moudrosti a odolnosti lidu je dnes naše postavení stabilizované. Vkládám velké naděje do toho, že budeme schopni uspořádat velké oslavy nuklearizace Íránu již letos."

Írán chce 60 000 odstředivek

Írán obohacuje uran ve dvou kaskádách 164 centrifug v Natanzu. Do března 2007 chce mít Teherán v provozu na 3000 odstředivek. Ahmadínežád v úterý prohlásil, že konečným cílem je 60 000 odstředivek. Ty by mohly produkovat dostatek obohaceného uranu, který se může využívat buď jako palivo, nebo v náložích jaderných bomb.

Íránský prezident tvrdil, že se mezinárodní společenství nakonec smířilo s tím, že Írán bude disponovat prostředky k výrobě vlastního jaderného paliva. USA a jejich spojenci prý nejprve byli rozhořčení, protože chtěli monopol na jadernou energii, nakonec ale souhlasili.

USA to ale popírají. "Je zapotřebí, aby Írán začal hrát konstruktivní roli v regionu, nevměšoval se do Iráku a zastavil aktivity kolem obohacování (uranu)," řekl zástupce Bílého domu Gordon Johndroe. Zároveň dodal, že stejný názor sdílejí nejvyšší představitelé Británie a Iráku.

USA požadují tvrdý postup vůči Íránu kvůli jeho jadernému programu. Rada bezpečnosti OSN stále jedná o možnosti zavedení sankcí vůči Íránu, s nimiž nesouhlasí Rusko, které jako stálý člen RB má právo veta.

Írán nabídl přímé rozhovory Washingtonu

Slova Johndroa zchadila íránské naděje. Spojené státy v pondělí uvedly, že zvažují, že by do řešení irácké krize zaangažovaly jeho sousedy Sýrii a Írán. Doporučila to nezávislá komise, která hledá řešení irácké krize. Se stejným návrhem přišel v pondělí i britský premiér Tony Blair. [celá zpráva]

Ahmadínežád na to okamžitě reagoval v úterním prohlášení. Na adresu USA prohlásil : "Pokud změní chování, budeme s nimi jednat jako s jinými."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám