Hlavní obsah

Kvůli násilí požaduje irácký premiér obměnu vlády, atentátníci zabili 35 rekrutů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácký premiér Núrí Málikí vyzval na závěr nedělního uzavřeného zasedání parlamentu k úplné a rychlé obměně vlády. Jako důvod uvedl "současnou situaci v zemi", kde se za šest měsíců vlády nepodařilo ukončit sektářské násilí. Dva sebevražední atentátníci zabili v neděli v Iráku nejméně 35 lidí. Odpálili se v náborovém středisku policie v Bagdádu. Policisté uvedli, že dalších 58 lidí bylo zraněno.

Článek

Útočníci měli na sobě pás s výbušninami. Ty po příchodu do náborového centra v západní části metropole kolem osmé hodiny ranní odpálili. Počet obětí zřejmě vzroste, protože někteří lidé mají těžká zranění.

Mezi oběťmi jsou převážně mladí muži, kteří v náborovém centru pracovali jako dobrovolníci a měli se stát příslušníky policie. Policisté uvedli, že bomba byla zaměřena na jejich hlídku, ale minula cíl.  Druhá bomba vybuchla ve stejný čas jako první, ale nezpůsobila žádná zranění.

Postižené středisko bylo po explozi údajně rovněž ostřelováno z minometů. Stejné policejní středisko se stalo terčem sebevražedných atentátníků již v minulosti.

Při útioku na člun zemřeli u Basry čtyři Britové

Při útoku na hlídkový člun koaličních sil v jihoirácké Basře byli v neděli zabiti čtyři britští vojáci. Další tři Britové byli při útoku na člun na řece Šat alArab "vážně až velmi vážně" zraněni. Armádní mluvčí koaličních sil v jižním Iráku kapitán Tane Dunlop  stanici BBC řekl, že exploze na člunu byla způsobena podomácku vyrobenou bombou.

Premiér žádá obměnu celé vlády

"Premiér soudí, že odpovědností poslanců je budovat stát a čelit výzvám, které přináší bezpečnostní situace. Vyzývá irácké politiky ze všech stran, aby se tohoto opatření zúčastnili a podpořili proces smíření," uvedl Málikího úřad v komuniké.

"Výkon vlády je nepřesvědčivý. Proto chce premiér provést změny v kabinetu," řekl Reuters šíitský místopředseda parlamentu.

Parlament o Málikího prohlášení nehlasoval.

Víkend přinesl přes sto mrtvých

Dvě bomby nastražené u silnice v Bagdádu, namířené patrně proti policejní hlídce, zabily v neděli šest kolemjdoucích a šest dalších zranily.

Police dále uvedla, že v neděli ráno našla ve východní části Bagdádu pět lidí, kteří měli zavázané oči a svázané nohy. Žili, ale při mučení byli zmrzačeni.

Irácká policie a armáda dnes nalezly dalších 75 mrtvých těl, což je nezvykle vysoký počet i na současné irácké poměry.

V sobotu v Iráku zemřel také slovenský zdravotník. [celá zpráva] Nejméně osm lidí zahynulo při dvou sobotních explozích na zaplněném tržišti v centru Bagdádu. Během posledních čtyř dní si atentáty a přepady v Iráku vyžádaly na sto lidských životů.

Reklama

Související články

V Iráku zahynul slovenský zdravotník

V noci na sobotu zahynul v Iráku u města Kút slovenský zdravotník, rotný Rastislav Neplech (32) ze Žiliny, který byl ženatý a měl dvě děti. Zabil ho výbuch...

Výběr článků

Načítám