Hlavní obsah

V USA hledají strategii pro Irák, chtějí zapojit Iráčany

Právo, Jiří Roškot
WASHINGTON

Na Robertovi Gatesovi (63), kterého prezident George W. Bush nominoval na post ministra obrany místo Donalda Rumsfelda, nyní spočívá úkol provést tolik očekávanou změnu vedení vleklé války v Iráku, jejíž břemeno především vedlo k volební porážce republikánů v úterních kongresových volbách.

Článek

Předseda sboru náčelníků štábů Peter Pace řekl v pátek televizní stanici CBS, že se bojové síly USA "musejí zaměřit na správné cíle". Podle Paceho je nutné analyzovat co funguje a co ne, jaké jsou "překážky pokroku" a co je "nutní změnit, aby se dosáhlo stanoveného cíle".

Recept, jak vybřednout ze svízelné situace, se rodí v expertní skupině obou politických stran vedené exministrem zahraničí Jamesem Bakerem a bývalým demokratickým poslancem Lee Hamiltonem. Gates do ní patřil.

Podle předpokladů se vyhrocená předvolební rétorika demokratů přizpůsobuje realitě a úvahy směřují k "irakizaci" konfliktu, respektive přenesení hlavní bezpečnostní odpovědnosti na irácké síly, zatímco americké jednotky by se přesunuly na základny a hrály podpůrnou roli.

V tomto smyslu se pro televizi al-Džazíra ve čtvrtek vyjádřil i irácký prezident Džalál Tálabání. Uvedl, že během jeho zářijové návštěvy Washingtonu ho i demokratičtí politici ujistili, že nemají v úmyslu rychlé stažení vojsk.

"Řekli mi, že si přejí úspěch irácké demokraticky zvolené vlády a pokračující podpory Iráčanů k porážce terorismu," citoval prezidenta list The Boston Herald.

Gates byl šéfem CIA

Gates stejně jako Rumsfeld nemá vojenskou minulost, ale na rozdíl od něj odsloužil 26 let v Ústřední zpravodajské službě CIA, a jako jediný se vypracoval od řadového pracovníka až po ředitele (1993-91) za prezidenta Bushe staršího.Předchozí dva roky mu byl i asistentem v otázkách národní bezpečosti a ve srovnání s nedávnými předními protagonisty invaze do Iráku v nynější administrativě je vnímán jako umírněnější.

Podobní pokus o "vietnamizaci" vietnmaské války však v šedesátých letech neuspěl a USA se opět musly plně angažovat, protože Jižní Vietnam prohrával

Dostihne ho stín z Irangate?

Gates, jehož musí do ministerské funkce nejprve schválit senátní výbor pro ozbrojené síly a pak většinový hlas celého Senátu, se ale potýká se stíny minulosti. Má blízko k aféře z 80. let známé jako Irangate, v níž  šlo za irácko-íránské války o financování oddílů contras v Nikaragui z tajného prodeje zbraní Teheránu.

Podle zvláštního vyšetřovatele mohl Gates vzhledem ke svému postavení v CIA vědět, co se děje, ale zjištěné skutečnosti neodůvodňovaly jeho zatčení a obvinění. Kolovala rovněž podezření, že byl za irácko-íránské války údajně zapleten do předávání zpravodajských informací Bagdádu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám