Hlavní obsah

Generála a 56 iráckých policistů obvinili z mučení

Novinky, Ventura County Star

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácké ministerstvo vnitra obvinilo 57 policistů z mučení. Všichni jsou spojování se šíitskými komandy smrti, která v rámci vlny sektářského násilí zabila stovky sunnitů.

Článek

Mezi obviněnými je devatenáct policejních důstojníků, dvacet poddůstojníků a sedmnáct pochůzkářů a civilních zaměstnanců ministerstva vnitra..

"Všichni tito lidé stanou před soudem a dvůr rozhodně o jejich osudu," uvedl mluvčí ministerstva Adbal Karim Chalaf.. Dodal, že všichni už byli postaveni mimo službu a administrativně potrestáni. Nyní čelí obviněním ze zločinů.

Mučení je údajně běžnou praxí ve špatně vycvičených policejních sborech, které utrpěly značné ztráty po útocích sunnitských vzbouřenců, šíitských milicí a zločineckých gangů.

Loni byla v Bagdádu objevena místnost, v niž policisté mučili unesené sunnitské dělníky.

Američané na jaře také uváděli, že v policii dokonce působí šíitská komanda smrti.

Sektářské násilí, které rozpoutal v únoru útok na šíitskou mešitu, si v Iráku vyžádá denně na padesát až sto obětí.  Ráno byla v řece Tigris objevena pod Bagdádem těla desítek obětí sektářského násilí. Někteří policisté čelí také obvinění, že umožnili šíitským milicím porušovat zákaz vycházení vyhlášený v neděli a procházet kontrolními stanovišti.

Reklama

Související témata:

Související články

Irácký ministr přiznal řádění komand smrti

Irácký ministr vnitra Bajan Bákir Súlagh přiznal, že v zemi řádí komanda smrti, která mají na svědomí oběti sektářského násilí. Odmítl však americká tvrzení,...

Výběr článků

Načítám