Hlavní obsah

Irácký prezident Talabání: Američané se stáhnou do tří let

– PAŘÍŽ/BAGDÁD

Irácký prezident Džalál Talabání řekl, že zahraniční vojáci se budou moci z Iráku stáhnout během dvou až tří let. Sdělil to ve čtvrtek ve Francii, kde se setkal s francouzským prezidentem. Jacques Chirac ocenil jeho snahu vytvořit časový plán pro odchod zahraničních vojsk. Američané to vehementně odmítají.

Článek

"Domníváme se, že potřebujeme čas (pro zajištění bezpečnosti Iráku jeho vlastními silami), ale jen několik roků, ne třicet let," uvedl Talabání na konferenci ve Francouzském institutu mezinárodních vztahů (IFRI). "Osobně si myslím, že dva nebo tři roky by měly být pro obnovu našich ozbrojených sil dostačující," dodal.

Chirac iráckému hostu poté řekl, že Francii velmi záleží na tom, aby se upřesnil harmonogram stažení mezinárodních sil z Iráku.

Američané odmítají uvést termín odchodu svých 148 tisíc vojáků s tím, že by této informace mohli zneužít povstalci. Velitel amerických jednotek v Iráku George Casey minulý týden řekl, že irácká armáda bude podle něj s to zajistit sama stabilitu země za 12 až 18 měsíců.

Irácká armáda je nedisciplinovaná

Podle amerických poradců, kteří cvičí irácké vojáky, postrádají příslušníci iráckých ozbrojených sil disciplínu, až čtyřicet procent se jich vyhýbá se nebezpečným situacím, před nimiž utečou. Další zase při útoku vzbouřenců, kdy jsou zabití jejich kolegové, propadnou vzteku a nejednají racionálně. Plýtvají přitom municí, když odpovídají dávkami na jakoukoli provokaci či osamělý výstřel.

Naopak vzbouřenci posilují. Irácká islámská armáda, která patří mezi unnitské odbojové skupiny působící v Iráku, má k dispozici raketu země - země o doletu dvacet kilometrů, která unese dvacetikilogramovou hlavici. Oznámila to v prohlášení, které zveřejnila katarská televize Al-Džazíra.

Americký voják je stále v rukou únosců

Americký voják, kterého před deseti dny usnesli v Bagdádu iráčtí šíité, je stále v rukou svých únosců. Sdělil to americký armádní mluvčí William Caldwell. Armáda už zná jeho jméno, jde o jednačtyřicetiletého tlumočníka Ahmeda Qusaie Taaie. Caldwell naznačil, že Američané o vojákovi vyjednávají, ale neposkytl k tomu žádné detaily. 

Zdůraznil, že Taaie neporušil předpis, podle nehož se voják nesmí v místě působení oženit s místní obyvatelkou. Voják, který je iráckého původu, si vzal Iráčanku ještě předtím, než byl loni v listopadu v Iráku nasazen. V armádě pracoval jako tlumočník. Jeho šestadvacetiletá žena studuje v Bagdádu. Byl unesen z bytu její rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám