Hlavní obsah

Zveřejněte, jak na Guantánamu násilím krmíte hladovkáře, přikázal soud

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Soud ve Spojených státech nařídil úřadům zveřejnit video z nuceného vyživování syrského vězně během hladovky na americké základně Guantánamo na Kubě. Současně zamítl žádost vlády, aby soudní jednání, plánované na pondělí, bylo neveřejné.

Foto: Profimedia.cz

Vězni na základně v Guantánamu

Článek

„Jsme velice potěšeni rozhodnutím, které umožní Američanům na vlastní oči vidět týrání, kterým musí pokojní hladovkáři čelit,“ řekl Syřanův advokát Jon Eisenberg.

Soud tak svým verdiktem podpořil četné žádosti o zveřejnění, které podala média. Současně rozhodl, že před zveřejněním bude záznam upraven tak, aby nebylo možné identifikovat personál věznice podle obličejů či hlasů.

Syřana abú Vaíla Zijába, drženého na Guantánamu bez obžaloby od srpna 2002, na videu násilím vyvedou z cely, připoutají ke křeslu a nosem mu do žaludku zavedou trubičku s umělou výživou.

Loni se do hladovky zapojilo přes sto vězňů, aby upozornili na kruté podmínky zadržování.

Přes tři desítky jich byly krmeny násilím a pět muselo být hospitalizováno.

Vězením už prošlo 800 lidí
Za 12 let prošlo věznicí asi 800 lidí, zadržených americkými silami v různých zemích kvůli podezření z teroristických akcí
Drtivá většina nebyla nikdy obviněna
Teprve po roce 2007 díky mezinárodnímu tlaku Pentagon urychlil jejich výslechy, většinu propustil či předal justici
Prezident Obama slíbil zrušení věznice už po nástupu do funkce v roce 2009

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám