Hlavní obsah

Zveřejnění intimního videa vedlo k sebevraždě, viník dostal trest 30 dní vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K 30 dnům vězení byl v pondělí v americkém New Brunswicku odsouzen bývalý student Rutgersovy univerzity Dharun Ravi, který tajně nahrál intimní setkání svého spolubydlícího s přítelem a umístil je na web. Spolubydlící Tyler Clementi pak spáchal sebevraždu. Podle agentur Ravimu hrozilo až desetileté vězení a vyhoštění z USA.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ravi byl uznán vinným ve všech 15 bodech obžaloby včetně zastrašování z předpojatosti, narušování soukromí, homofobie i maření vyšetřování.

Po třiceti dnech ve vězení bude nyní 20letý Ravi ve tříletém zkušebním období; byl odsouzen také k 300 hodinám veřejných prací. Bude také muset chodit do poradny kvůli kybernetické šikaně a alternativnímu životnímu stylu. Musí rovněž zaplatit 10.000 dolarů organizaci, která se stará o oběti zločinů kvůli předsudku.

Podle agentury Reuters ale Ravi nebyl obviněn, že způsobil Clementiho smrt. Mladík ukončil svůj život skokem z Washingtonova mostu, který spojuje New Jersey a New York.

Ravi sice vyrostl ve Spojených státech, ale narodil se v Indii a je stále jejím občanem. Soudce však jeho deportaci doporučovat nebude, ačkoliv mu tento návrh byl předložen. Soudce nicméně zdůraznil, že ani jednou Ravi nevyjádřil lítost, a označil mladíka za velmi necitelného.

Prokuratura se proti rozsudku hodlá odvolat, další řízení by se pak uskutečnilo na konci května. Celý případ z podzimu 2010 vyvolal hluboké rozhořčení homosexuální komunity a vyprovokoval také debatu o elektronickém obtěžování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám