Hlavní obsah

Zmizelý íránský jaderný fyzik se objevil v USA na ambasádě

Novinky, rei
Washington

Zmizelý íránský jaderný fyzik Šahram Amírí se přihlásil na pákistánské ambasádě ve Washingtonu. V úterý to uvedla íránská vláda, která tvrdí, že byl vědec Američany unesen. Amírí nyní pobývá na íránském zastoupení v budově pákistánského velvyslanectví. Pákistánská strana to potvrdila, uvedla stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Údajný Šahram Amírí se minulý měsíc objevil třikrát na internetovém videu.

Článek

Amírí zmizel před rokem při pouti do Mekky. Írán tvrdil, že byl Američany unesen, což Washington popírá. Teherán minulý měsíc uvedl, že má o únosu nové důkazy, když se objevila tři videa s údajným Amírím, která ale uváděla různá místa jeho pobytu. Podle jednoho snímku byl vědec unesen v Saúdské Arábii a nyní je v Arizoně, podle druhého žije v USA volně a podle třetího svým únoscům utekl. O Amírím se též psalo, že žije v Izraeli.

„Před pár hodinami se Šahram Amírí uchýlil na íránskou sekci pákistánského velvyslanectví ve Washingtonu a chce se okamžitě vrátit do Íránu,“ uvedl v úterý ráno íránský státní rozhlas. Přítomnost Amírího na ambasádě podle BBC posléze potvrdila pákistánská strana.

Spojené státy popíraly fyzikův únos. Stanice ABC News v březnu uvedla, že zběhl a pomáhá CIA.

Podle íránských médií Amírí pracoval jako výzkumník na teheránské univerzitě, jiné zdroje však tvrdí, že byl zaměstnancem státní jaderné agentury a má podrobné znalosti o utajovaném nukleárním programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám