Hlavní obsah

Změna klimatu může zničit lidstvo, varoval šéf OSN

New York

Změna klimatu je největší výzva, před kterou kdy lidstvo stálo, prohlásil v úterý generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Svět se proto musí změnit a vlády by měly dát „vážné přísliby” ohledně snižování emisí oxidu uhličitého (CO2), dodal Pan Ki-mun během oficiálního zahájení klimatického summitu v New Yorku.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun

Článek

Historicky největší schůzky ke klimatickým změnám se účastní více než 120 světových politiků. Českou republiku zastupuje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

"Změna klimatu ohrožuje těžce vydobytý mír, náš blahobyt a šance pro miliardy lidí. Je to hlavní úkol dneška. Naše reakce rozhodne o budoucnosti. Potřebujeme každou ruku," prohlásil šéf OSN.

"Ještě nikdy jsme nestáli před takovou výzvou. Lidské, ekonomické a ekologické náklady klimatických změn budou brzy neúnosné," dodal. Pan Ki-mun vyzval všechny vlády, aby do pařížského klimatického summitu na konci příštího roku daly "vážné přísliby" ohledně snižování emisí oxidu uhličitého (CO2).

Šéf OSN pozval na summit nejen státníky či zástupce měst, ale také představitele občanských iniciativ či soukromých firem. Během jednání by měli informovat mezinárodní společenství o tom, co pro snížení emisí skleníkových plynů již učinili, a rovněž představit strategii budoucích ekologicky šetrnějších hospodářských kroků. Ty by však podle názoru velké části zemí neměly být podnikány na úkor ekonomiky.

Mezivládní panel pro klimatickou změnu (IPCC) v dubnu publikoval závěry práce více než tisícovky odborníků, z nichž plyne, že svět směřuje k vyššímu oteplení než o dříve očekávané dva stupně Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám