Hlavní obsah

Zkusí to Clintonová potřetí? Aktivitou kypí

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Hillary Clintonová (70) se k něčemu chystá. Cílené reakce na sporné kroky prezidenta Donalda Trumpa (72) stíhají jedna druhou a s nimi výzvy k finanční podpoře nebo k účasti na protestech.

Foto: Evan Agostini, ČTK/AP

Hillary Clintonová

Článek

„Všechna poselství jako kdyby byla vysílána z oficiální centrály odporu,“ soudí list The New York Post (NYP). Ještě než Trump třeba stačil vybrat konzervativního adepta na uvolněné křeslo nejvyššího soudce, obrátila se politička na organizaci Demand Justice, kterou vede Brian Fallon (35), mluvčí její prezidentské kampaně z roku 2016.

Vybrala asi 1,5 miliónu na podporu rodičů nelegálních imigrantů oddělených od dětí, a než se Trump sešel v Helsinkách se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem, adresovala mu jedovatý tweet: „Víte, za který tým hrajete?“

„Spící“ kampaň

Další skupina, Onward Together (Kupředu společně) založená loni v květnu, pořádá finanční sbírky pro levicové organizace a je považována za „spící“ kampaň političky.

Na své domovské stránce ostatně píše, že stojí za vizí, která „v minulých volbách získala 66 miliónů hlasů“, tedy kolik vybojovala Clintonová.

„Pokouší se hrát roli kvočny všech nováčků mezi aktivisty, které do politiky vtáhla nenávist k Trumpovi,“ napsal deník NYP. Podle něj by tito nováčci v primárkách 2016 podpořili proti ní senátora, socialistu Bernieho Sanderse (76), „avšak tím, že je teď pomáhá financovat, řadí je mezi své pozdější dlužníky“.

Reakce liberálů na vidinu třetího pokusu Clintonové o Bílý dům není nadšená. Mají za to, že její příležitost minula. Prohrála primárky 2008 s Barackem Obamou (56), ač byla jasnou favoritkou, předloni pak finále s Trumpem a za dva roky jí už bude 73.

Její nářky nad systémem delegovaných volitelů, který ji nakonec odsoudil do role poražené, i když v lidovém hlasování získala o víc než 2,7 miliónu hlasů víc než Trump, už málokoho zajímají, ale Clintonová opakuje, že to má stále na mysli.

Ošidná kalkulace na porážku Trumpa

Touha po odplatě v ní zřejmě stále doutná a Trumpovy kopance ve funkci asi čte jako šanci ho porazit.

Ošidná kalkulace, jelikož prezident svým okázalým stylem stále úspěšně rozeznívá strunu nacionalismu a krmí ho líbivým heslem „Amerika na prvním místě“.

Mezi demokraty se ale rojí i jiní zájemci o duel s Trumpem. Jejich konzultantem je exprezident Obama. Vystřídali se u něj už veteráni – jeho viceprezident Joe Biden (75) a Bernie Sanders. Mezi dalšími jsou exstarosta New Orleansu Mitch Landrieu (57), starosta Los Angeles Eric Garcetti (47), exguvernér Virginie Terry McAuliffe (61) a jiní.

Clintonová má však stále velkou přednost. Je celostátně známá, má silné spojence ve vedení demokratů, síť aktivistů a shromáždit peníze pro ni není problém. Před dvěma lety to bylo 563,7 miliónu dolarů (12,6 mld. Kč).

Takže na tom může být stejně, jako byl v primárkách Trump – i když mezi mnohými nepopulární, neporazitelná jedním oponentem. Zastavit ji může jen zdraví nebo nový Obama, respektive nová charismatická tvář mezi uchazeči.

Zažila dvě velké prohry
V roce 1973 absolvovala právnickou fakultu Yaleovy univerzity
V roce 1975 se provdala za Billa Clintona
V letech 1993 až 2001 byla po jeho boku první dámou
V letech 2001 až 2009 působila jako senátorka za stát New York
V roce 2008 prohrála demokratické primárky s Barackem Obamou
Ten ji povolal do čela diplomacie (2009 až 2013)
V roce 2016 prohrála prezidentské volby s Donaldem Trumpem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám