Hlavní obsah

Zimní bouře ochromily část USA, Američanům komplikují cesty na Den díkůvzdání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě mohutné zimní bouře, které zasáhly ve středu západní pobřeží a Středozápad USA, komplikují Američanům cesty na Den díkůvzdání. Letos na nejdůležitější americký svátek cestuje na 55 milionů obyvatel USA, což je druhý největší počet od roku 2000. Asi 50 milionů lidí zamýšlelo jet autem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sněhová bouře narušila cestovní plány na Den díkůvzdání milionům AmeričanůVideo: Reuters

 
Článek

Meteorologové vydali výstrahy před bouřemi pro většinu západní poloviny USA. Jejich příčinou jsou dvě hluboké tlakové níže nad Středozápadem a na západě USA.

Na západě je tzv. cyklonová bomba, což je níže, ve které poklesne tlak o více než 24 hektopascalů za 24 hodin. Čím je pokles prudší, tím je bouře silnější. Tuto doprovázel vítr s rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Současně jde o nejhlubší tlakovou níži zaznamenanou v USA v listopadu.

Cyklonová bomba zcela ochromila provoz na dálnici I5 spojující Kalifornii s Oregonem, ze které musely být odtaženy stovky vozidel, napsal list USA Today. Někteří řidič strávili v blizardu 17 hodin.

Foto: ČTK/AP

Záběr na zablokovanou dálnici I80 na západě USA.

Špatné počasí má nadále pokračovat, varovali meteorologové: „Očekávejte významné zpoždění na cestách a uzavření silnice, kde budou nebezpečné zimní podmínky.“

Sněžit může i dále na jihu, v horách u Los Angeles by mohlo v pátek napadnout 15 až 30 centimetrů sněhu, na San Gabriels dokonce 60 cm.

Problémy přetrvávají i na Středozápadě, kde je další tlaková níže, která nejdříve způsobila velké problémy v Coloradu, Wyomingu a Nebrasce a pak se posunula na východ do Jižní Dakoty, Iowy, Michiganu, Minnesoty a Wisconsinu. Jen v Denveru, kde napadalo 25 cm sněhu a blizard omezil viditelnost, bylo zrušeno na 1000 letů.

Foto: Peter Morning, ČTK/AP

Zasněžená auta v lyžařském areálu na kalifornské Mamutí hoře.

Dálnice I70 byla na několika místech v Coloradu, kde napadl až metr sněhu, a v Kansasu uzavřena. Dálniční policisté vyzvali řidiče, aby nikam nejezdili. „Zůstaňte na místě, nevypadá to jako zábava,“ řekl policista Tod Hileman.

V Minnesotě může napadnout od 15 do 30 centimetrů sněhu, na západě Wisconsinu to bude 20 až 30 centimetrů a u Hořejšího jezera 30 až 40 cm, upozornil server CNBC.

Foto: Andrew Selsky, ČTK/AP

Na silnici před oregonským průsmykem Santiam nabízeli sněhové řetězy.

Vanoucí větry také strhaly na Středozápadě u Velkých jezer dráty elektrického vedení a lámaly jeho sloupy, bez proudu zůstalo přes 220 000 odběratelů. Jen v oblasti Chicaga jich bylo 18 000.

Ve státech Louisiana a Mississippi zase odstraňovali škody po tornádech. Jedno poškodilo asi deset domů na předměstí Jacksonu, další škody způsobilo jiné v Baskinu.

Bez problémů však není ani východ USA, v Nové Anglii se čeká sníh a vichřice, která může lámat stromy a strhávat dráty elektrického vedení. Národní meteorologická služba varovala, že se tam přesune bouře ze Středozápadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám