Hlavní obsah

Zemětřesení zdevastovalo v Peru tři města, obětí je na 450

Novinky, CNN, BBC, aš, AFP
LIMA

Na 450 obětí si vyžádalo středeční zemětřesení o síle 8 stupňů Richterovy škály, které postihlo pobřežní oblasti Peru. Zraněných je přes 1500. Nová čísla uvedla OSN. Očekává se, že počet obětí dále poroste, protože mnohé zůstávají pod troskami. Jen ve městě Pisco, které bylo ze 70 procent zdevastováno, se ocitlo bez přístřeší 130 000 lidí.

Článek

O 450 obětech a 1500 zraněných informovala Margareta Wahlstromová z OSN, která má na starosti koordinaci pomoci v oblasti. Dodala, že bylo zničeno přes 80 procent budov, neboť měly špatnou konstrukci.

Peruánské úřady uváděly nižší počty. Robert Ocano, který stojí v čele peruánských hasičů, sdělil, že zabito bylo 387 lidí a dalších 1050 je jich zraněno ve třech nejvíce postižených pobřežních městech Ica, Pisco a Chincha. Podle ministerstva zdravotnictví je obětí zatím 337, ale zraněných dokonce 1350.

V ruinách se ocitla města Pisco a Chincha na jižním pobřeží Peru. Sesuly se domy a zničené jsou i hlavní silnice, takže je oblast odříznuta.

"Sedmdesát procent města bylo zničeno," uvedl starosta města Pisco Juan Mendoza. "Nemáme vodu, spojení, domy popadaly, kostely jsou zničené. Stovky mrtvých leží na ulicích. Je to nepopsatelné," dodal starosta.

Pod troskami místního kostela je navíc podle agentury AP uvězněno nejméně 200 osob, které se účastnily středeční mše.

Místní nemocnice praskají ve švech. Záchranné práce v noci navíc komplikovala tma, neboť v řadě měst jižně od Limy nejde elektřina.

Pomůže Červený kříž, Španělsko i sousední země

Mezinárodní výbor Červeného kříže oznámil, že do oblasti posílá humanitární pomoc, podobné prohlášení učinilo také Španělsko a blízké latinskoamerické státy Ekvádor a Bolívie.

Několik otřesů

Peru zasáhlo několik otřesů krátce po sobě. První, nejsilnější otřes měl intenzitu 8 stupňů, původní údaj 7,9 geologové revidovali, a jeho epicentrum se nacházelo v prostoru 30 kilometrů západně od Chincha Alta asi 145 kilometrů jihovýchodně od Limy, uvedl Americký geologický ústav.

Následné otřesy měly sílu šesti stupňů. Každý z otřesů trval asi 20 vteřin, což vyvolalo paniku obyvatel v zasažených oblastech. Celkem oba otřesy trvaly podle svědků asi dvě minuty. Pacifické středisko varování před tsunami vydalo po otřesech varování před možnou ničivou přílivovou vlnou, která mohla zasáhnout Peru, Chile, Ekvádor a Kolumbie. Zpráva vyvolala paniku a zvětšila chaos, i když byla o dvě hodiny později varování odvolána.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám