Hlavní obsah

Zdravý Fidel Castro se ukázal v televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVANA

Kubánský vůdce Fidel Castro se v neděli po čtyřech měsících objevil v tamní televizi. Vypadal zdravě a spokojeně, dokázal stát bez podpory. Záběry převzala i americká CNN.

Článek

Castro na záběrech hovoří s generálním tajemníkem vietnamské komunistické strany Nong Duc Manhem. Kubánský vůdce je na nich v neformálním oblečení, mluví vesele a při loučení se s vietnamským politikem objímá.

Usmívající se Castro ve sportovním oblečení působí zdravě. To, že se Castro ukázal v civilu a ne v zelené uniformě, svědčí podle CNN o tom, že zatím nejednal oficiálně. "Kdyby se chystal k převzetí moci, měl by na sobě svou olivově zelenou uniformu," uvedla reportérka CNN. 

Castro, který Kubě neomezeně vládne od roku 1959, předal moc svému bratru Raulovi v červenci 2006. Podrobil se řadě operací, což vyvolalo domněnky, že umírá. Jeho stav ale podle všeho není vážný.

Castro se neukazoval, ale psal články

Ačkoliv se Castro dlouho neobjevil v televizi, v průběhu minulých měsíců psal články do novin. Naposledy v květnu zaslal médiím vzkaz ohledně svého zdravotního stavu. Tvrdil, že některé operace nebyly zcela úspěšné, ale jeho stav je stabilizovaný.

"Nebyla to jedna, ale více operací. Zpočátku nebyly úspěšné, a proto jsem se zotavoval déle," napsal kubánský prezident. Dodal, že po několik měsíců byl závislý na infuzích a sondách, jejichž prostřednictvím dostával "velkou část" výživy.

Fidel Castro nebyl schopen účasti na tradičních prvomájových oslavách v kubánské metropoli Havaně. Místo něj se na tribuně objevil jeho bratr Raúl Castro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám