Hlavní obsah

Zavalení horníci v Chile mají tvrdý denní řád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile
Aktualizováno

Televize a tři teplá jídla denně, ale také tvrdá práce a disciplína - to je každodenní program třicítky chilských horníků, kteří již dva měsíce čekají na záchranu v zavaleném dole. „Přežít znamená udržet si disciplínu a mít pravidelný program,“ zdůrazňuje psychiatr Alberto Iturra, který se o duševní zdraví havířů stará .

Foto: Reuters

Zavalení chilští horníci

Článek

Den horníků začíná snídaní, dají si kávu nebo čaj a chléb se sýrem a šunkou. Pak už následuje tvrdá práce. Musejí vyčistit chemický záchod a uklidit kusy horniny, které k nim padají při rozšiřování záchranných šachet. Několik z nich také neustále hlídkuje u otvorů pro sondy, kterými k nim z povrchu spouštějí zásoby. Když přijde zásilka, nastane v podzemí shon. Havíři mají pouhé čtyři minuty na vyložení čistých šatů, jídla, léků, dopisů od rodin a odeslání špinavého oblečení a odpadků zpět na povrch.

Hudbu do sluchátek poslouchat nesmějí

Třináct hodin denně mohou v televizi sledovat zprávy nebo filmy, které jim předem schválí psychologové. Tabu zůstává jediné - dramata, která by je mohla přivést do depresivní nálady. Odborníci jim také zakázali mp3 přehrávače a videohry, s nimiž mají lidé sklon stranit se ostatních. „Hlavně teď potřebují být spolu,“ vysvětlil Iturra.

Specialisté na výživu uvězněným horníkům vypracovali jídelníček o 2200 kaloriích denně, což je průměrná spotřeba dospělého člověka. Pokrmy jim tým kuchařů z povrchu posílá v plastových krabičkách. Mikrovlnku na ohřev nepotřebují. V dole je takové horko, že jídlo jen tak nevystydne.

Jako zákusek dostávají zmrzlinu. V úmorném vedru horníkům uleví také sprcha, denně od záchranářů dostanou nejméně 100 litrů vody. O víkendu pak může každý ze zavalených přes videokameru hovořit osm minut s příbuznými. A aby zabránili vzniku ponorkové nemoci, pořádají pravidelně skupinová sezení, během kterých si vyříkají případné neshody.

Ven se muži dostanou asi za měsíc. Do té doby musejí zdolat další úkol - vybrat, co si s sebou vezmou na povrch.“Budou si chtít určitě odnést spoustu věcí, protože tvoří součást toho, čím si prošli. Musejí je předem vytřídit, aby se ke konci zbytečně nestresovali,” vysvětlil Iturra podle deníku Daily Telegraph.

Majitelé nesmí opustit zemi

Chilský soud navíc v pátek rozhodl, že majitelé dolu Alejandro Bohn a Marcelo Kemeny nesmí opustit zemi. Jsou vyšetřování kvůli pracovnímu úrazu, který se stal shodou okolností v dole, kde jsou nyní uvěznění horníci. Jeden z mužů přišel o nohu.

Poškozený muž tvrdí, že nynější situace jen dokládá, že jsou v dole stále porušovány předpisy. Právníci majitelů argumentují tím, že jeho úraz byl pracovním úrazem, ktré se bohužel stávají, v důlním řemesle obzvlášť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám