Hlavní obsah

Zásilka do USA nalezená v letadle v Dubaji obsahovala silnou výbušninu

Aktualizováno

Podezřelá zásilka z Jemenu do USA, která byla v pátek nalezena v Dubaji, obsahovala nebezpečné výbušniny i s rozbuškou. Oznámila to policie v Dubaji, která nález balíčku prošetřuje.

Foto: Reuters

Tiskárna, v níž byl ukrytý výbušný systém objevený v Dubaji.

Článek

Výbušnina byla ukryta v tiskárně, zásilku přepravovalo letadlo společnosti FedEx. Obsahovala výbušninu PETN (pentaerythritol-tetranitrát) a také roznětku s elektrickým obvodem napojeným na SIM kartu mobilního telefonu. Pouhých šest gramů této výbušniny může udělat díru v plášti letadla.

Foto: Reuters

Části výbušného systému nalezeného v zásilce

V zásilce přitom podle CNN bylo ukryto několikanásobně vyšší množství, než měl u sebe Umar Farouk Abdul Mutallab, který se loni o Vánocích pokusil vyhodit do povětří letadlo z Amsterodamu do Detroitu. [celá zpráva]

Že byl balíček nebezpečný, o tom informoval už v pátek americký prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Způsob provedení podle něj vypovídá o tom, že pokus má na svědomí al-Kajdá, konkrétně její odnož na Arabském poloostrově.

Tato, i další podezřelá zásilka nalezená v letadle společnosti UPS, byly adresovány židovským komunitám v Chicagu.

Co přesně bylo obsahem balíčku zadrženého v Británii na letišti East Midlands, není jasné. Zprávy hovoří pouze o bílém prášku a elektrickém obvodu. Podle CNN obsahoval také nebezpečnou výbušninu.

Úřady prohledaly několik letatel

Kvůli podezřelým nálezům jsou kontrolovány všechny zásilky z Jemenu. V pátek bylo na letištích v USA odstaveno několik strojů zásilkové společnost UPS. Úřady prohledávaly například letouny v Newarku nebo ve Filadelfii.

Foto: Reuters

Letadlo společnosti Emirates, jehož přistání kvůli balíčku z Jemenu hlídaly bojové stroje.

Sledován byl také let z Dubaje do New Yorku společnosti Emirates, který měl na palubě zásilku z Jemenu. Letadlo v pátek večer SELČ bez problémů přistálo.

Nákladní doprava Achilovou patou

Experti soudí, že nákladní letecká doprava je Achilovou patou letecké bezpečnosti. "Vzhledem k používaným technologiím je velmi obtížné zkontrolovat do hloubky velké kontejnery," tvrdí Chris Yates, expert odborného časopisu Jane's Aviation.

Rovněž podle Davida Learmounta, bezpečnostního odborníka magazínu Flight Global, byla nákladní doprava vždy potenciálním objektem zájmu teroristů, i když ti se dosud soustřeďovali na osobní dopravu. "Když se odesílá kontejner, jsou kontroly stejné, jako když si cestující rezervuje let," uvedl pro The Daily Telegraph.

Exministr vyzval k bdělosti

Bývalý britský ministr vnitra John Reid na BBC vyzval k bdělosti i přes nedávné výzvy některých představitelů leteckých společností, včetně British Airways, omezit bezpečnostní opatření pro cestující.

Islamistické teroristické organizace se snaží napadnout americké cíle v odvetě za války v Iráku a v Afghánistánu i za nálety amerických bezpilotních letounů proti členům povstaleckého hnutí Taliban v Pákistánu. Podle radikálních islamistů jde o války proti muslimům a případná odveta je proto legitimní. Letos se již radikál vycvičený v Pákistánu neúspěšně pokusil o útok s bombou umístěnou v autě na newyorském náměstí Times Square.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám